Comunicat de presa Buletinul de vot – o alta bariera în calea incluziunii persoanelor cu dizabilitati



La data de 13 noiembrie comunitatea internationala comemoreaza Ziua Internationala a Nevazatorilor.

În circumstantele actualei campanii electorale desfasurata de candidatii la Parlamentul Republicii Moldova, problema accesului persoanelor cu deficiente vizuale la exercitarea dreptului de vot  ramîne nerezolvata.

Cele peste 10.000 persoane cu deficiente de vedere din tara noastra sunt înca în mare parte private de exercitarea deplina a drepturilor lor de vot.

În Republica Moldova accesul nevazatorilor la alegeri este oarecum reglementat de lege, si anume art. 54 (1) din Codul Electoral prevede: „Alegatorul care nu este în stare sa completeze de sine statator buletinul are dreptul sa invite în cabina o alta persoana, cu exceptia membrilor biroului sectiei de votare, membrilor reprezentanti ai concurentilor electorali si a persoanelor autorizate sa asiste la operatiile electorale.”

Pe de alta parte Constitutia Republicii Moldova stipuleaza prin art. 38 (1) ca „Vointa poporului constituie baza puterii de stat. Aceasta vointa se exprima prin alegeri libere, care au loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret si liber exprimat.”

Noi consideram ca pâna în prezent Guvernul Republicii Moldova nu a reusit sa garanteze pe deplin exprimarea  vointei persoanelor cu deficiente de vedere prin vot direct si secret.

În scopul de a asigura accesul la vot pentru persoanele cu deficiente de vedere, Centrul de Asistenta Juridica pentru pentru persoane cu dizabilitati (CAJPD) cere autoritatilor moldovenesti implementarea articolului 29 „Participarea la viata politica si publica” a Conventiei ONU privind drepturile Persoanele cu Dizabilitati, ratificata de Parlamentul Republicii Moldova pe 09 iulie 2010. În acest context, CAJPD recomanda imprimarea a cel putin 3000 de buletine de vot cu caractere Braille, pentru a permite nevazatorilor sa voteze fara însotitori, astfel fiindu-le asigurat exercitarea dreptului constitutional la un vot secret.

Centrul de Asistenta Juridica pentru Persoane cu Dizabilitati este o organizatie neguvernamentala, non-profit, apolitica, de interes public, constituita pe data de 14 iulie 2006, cu scopul de a  realiza, apara si promova drepturile persoanelor cu dizabilitati în Moldova.

Acest eveniment este posibil datorita sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societatii Civile în Moldova (MCSSP). Opiniile exprimate, apartin autorilor si nu reflecta în mod necesar pozitia USAID, Guvernului Statelor Unite sau AED.

Centrul de Asistenta Juridica pentru

Persoane cu Disabilitati

str. Drumul Viilor 36/2, MD-2021,  Chisinau, Moldova

Tel. (022) 28 70 90

Email: info@advocacy.md

www.advocacy.md

Persoana de contact: Mariana Tîbuleac,

Coordonator Relatii Publice