Concluziile Consiliului UE sunt un succes al diplomaţiei de la Chişinău, APE



Concluziile Consiliului UE cu privire la Republica Moldova din 25 octombrie sunt un succes al diplomaţiei de la Chişinău, succes care nu ar fi fost posibil fără reformele întreprinse în ultimii 5 ani. Declaraţia a fost făcută, miercuri, de directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE),Victor Chirilă, la o nouă şedinţă a Clubului de presă al APE, transmite Info-Prim Neo. 

În opinia experţilor APE, UE şi-a reconfirmat decizia fermă de a aprofunda relaţiile cu Republica Moldova şi de a continua să acorde asistenţă financiară şi tehnică pentru implementarea reformelor pe care Chişinăul şi le-a asumat în raport cu Uniunea Europeană. Miniştrii de externe ai UE au încercat să transmită Republicii Moldova mesajul că aprofundarea relaţiilor dintre cele două părţi este direct proporţională cu angajamentul Moldovei de a continua calea reformelor şi voinţa politică de a duce la bun sfârşit reformele asumate pe parcursul acestui an. 

,,Comisia Europeană a fost chemată de către miniştrii de externe ai ţărilor membre ale UE să creeze directivele pentru începerea negocierilor privind crearea zonei de comerţ liber şi aprofundat, ca parte integrantă a acordului de asociere cu Republica Moldova. Aceste negocieri vor începe de îndată ce condiţiile vor fi satisfăcute. Comisia Europeană nu face trimitere la condiţiile de care este vorba. Dar pe lângă condiţiile tehnice pe care Chişinăul va trebui să le satisfacă, e vorba şi de situaţia politică din ţara noastră”, a subliniat directorul executiv al APE. 

Expertul consideră că Republica Moldova ar putea obţine planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize doar după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, atunci când va fi clară structura viitorului Guvern, pe când Ucraina l-ar putea obţine deja în luna noiembrie. 

Victor Chirilă conchide că la 25 octombrie Consiliul UE la nivel de miniştri de externe a trasat 3 obiective de bază în ceea ce priveşte relaţiile UE – Republica Moldova. Primul se referă la asocierea politică şi integrarea economică cu UE, iar al doilea – la lansarea etapei operaţionale a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, care este o perspectivă pe termen lung ce ar putea depăşi mandatul celor două preşedinţii a UE din anul 2011, cea a Ungariei şi Poloniei. Ultimul obiectiv trasat este începerea negocierilor asupra zonei de comerţ liber, aprofundat şi comprehensiv ca parte a Acordului de Asociere. 

La 25 octombrie curent Consiliul UE la nivel de miniştri de externe a recomandat Comisiei Europene să înceapă elaborarea foii de parcurs pentru Republica Moldova în ceea ce ţine de liberalizarea regimului de vize şi crearea zonei de comerţ liber şi aprofundat. La reuniunea grupului de prieteni ai Republicii Moldova din cadrul UE, din 30 septembrie de la Chişinău, ministrul de externe al Italiei franco Frattini declara că cetăţenii moldoveni ar putea circula liber în UE în cel mult 18 luni de la data obţinerii foii de parcurs pentru regimul de vize. 
Acesta a fost al cincilea Club de presă organizat de APE cu susţinerea Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung. Proiectul este destinat îmbunătăţirii dialogul cu jurnaliştii ce abordează probleme de politică externă.

 

http://info-prim.md