Teleradio-Moldova, mai bună decât la alegerile trecute



Instituţia publică naţională a audiovizualului „Teleradio-Moldova” a demonstrat o schimbare calitativă în comparaţie cu perioada dinaintea alegerilor din 5 aprilie 2009, asigurând în cea mai mare parte pluralismul politic acceptabil. Declaraţia a fost făcută marţi, 26 octombrie, de expertul mass media Vlad Ţurcanu la prezentarea celui de-al doilea raport de monitorizare a activităţii radiodifuzorilor publici de către Asociaţia Presei Electronice, pentru perioada 7 septembrie – 15 octombrie, transmite Info-Prim Neo. 

Raportul „Monitorizarea pluralismului politic în programele de ştiri şi actualităţi ale IPNA „Teleradio-Moldova” şi IPRA „Teleradio-Găgăuzia” face parte dintr-un proiect susţinut de Programul mass-media al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte. 

Vlad Ţurcanu a declarat că s-a ţinut cont atât de analiza cantitativă (numărul ştirilor politice, frecvenţa şi durata apariţiilor actorilor politici), cât şi de cea calitativă (numărul surselor, contextul de apariţie, atitudinea jurnalistului). 

Preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, a avut cele mai multe apariţii la televiziunea publică Moldova 1 ( 915 de secunde), urmat de premierul liberal-democrat Vlad Filat (594) şi liderul comunist Vladimir Voronin (468). Acelaşi top se păstrează şi la Radio Moldova. 

La capitolul partide politice, cea mai de durată apariţie la televiziunea publică o are Partidul Comuniştilor. Vlad Ţurcanu susţine că apariţia pe primul loc a PCRM se datorează replicilor pe care comuniştii le dau acuzaţiilor liderilor de guvernare. 

În concluzie expertul Vlad Ţurcanu a declarat că IPNA Teleradio-Moldova a difuzat un număr suficient de ştiri politice, cota celor cu caracter conflictual fiind mai mare la televiziune decât la radio. TRM a asigurat prezenţa în ştiri a unui număr suficient de politicieni şi funcţionri de stat, a asigurat pluralismul politic acceptabil şi că în majoritatea cazurilor actorii politici au fost plasaţi în ştiri în context neutru. 

APEL va monitoriza în continuare posturile publice de radio şi TV şi va elabora şi alte rapoarte.

 

http://info-prim.md