Jurnalisti moldoveni, interesati sa realizeze investigatii la nivel local



Cincisprezece jurnalişti din Moldova au avut posibilitatea să înveţe cum să investigheze cazuri de corupţie, în cadrul unui training cu genericul „Corupţia, în vizorul jurnaliştilor de investigaţie”, organizat în perioada 21-23 octombrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Jurnalişti de la Soroca, Bălţi, Comrat, Tiraspol au fost instruiţi de un trainer din Bulgaria şi unul din Moldova cum să realizeze o investigaţie, începând cu etapa de predocumentare, identificarea surselor şi a documentelor şi terminând cu etapa de scriere/publicare a materialului.

Potrivit trainerului bulgar Alexenia Dimitrova, sursele reprezintă unul dintre elementele esenţiale ale unei investigaţii. „Succesul unui material de investigaţii rezidă în multitudinea de surse pe care jurnalistul reuşeşte să le găsească. Uneori jurnalistul poate folosi până la 20 de surse pentru a investiga un caz de corupţie”, a remarcat Alexenia Dimitrova.

Co-trainerul acestui program de instruire, Vitalie Călugăreanu, a demonstrat participanţilor prin exemple că o mare parte din informaţii se pot obţine accesând bazele de date on line disponibile în Republica Moldova şi în alte ţări. „Pe parcursul unei investigaţii este esenţial să colaborăm cu jurnalişti din afara ţării, astfel materialul nostru va avea un ecou mai mare, iar noi vom fi protejaţi într-o oarecare măsură de reţeaua internaţională de jurnalişti”, a precizat Vitalie Călugăreanu.

Iulia Buzenco, angajată la Radio-Moldova, a declarat că exemplele aduse de traineri i-au dat posibilitatea să sesizeze diferenţele dintre investigaţiile care se fac în Moldova şi cele realizate în Bulgaria.

În a doua parte a training-ului jurnaliştii şi-au ales câte un subiect pentru investigaţii din oraşele, regiunile pe care le reprezintă şi au schiţat imaginar un plan de acţiuni pentru a depista eventualele surse şi pentru a determina etapele pe care le vor parcurge până la publicarea materialului.

În acest context, Maia Sadovici reporter la TV Găgăuzia din Comrat, a spus că datorită acestui training este absolut convinsă de faptul că şi în provincii se pot face investigaţii. „Bineînţeles că nu voi putea face investigaţii de mare amploare, dar voi începe cu mici investigaţii la nivel local”, a completat Maia Sadovici.

Training-ul „Corupţia, în vizorul jurnaliştilor de investigaţie” s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. Proiectul este implementat de CJI în parteneriat cu Centrul Media de la Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media, din Sofia, Bulgaria.