La Discuții Economice cu Ministrul Finanțelor



"Sunt primul ministru al Finanţelor care nu lucrează la telefon. Eu nu primesc indicaţii de sus ce transferuri să fac sau nu, cui să restitui TVA, la cine să transmit să se facă un control". Declaraţia aparţine ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa şi a fost lansată în cadrul celei de-a doua sesiuni a Clubului de Discuţii Economice ASEM. "Nu neapărat ca ministru, dar şi ca om, Veaceslav Negruţa este dornic de muncă, cu spirit de echipă şi responsabil", a mai adăugat ministrul în lista de calităţi personale. La capitolul vicii, Negruţa susţine că lasă pe alţii să -i spună defectele, dar a ţinut să menţioneze în acest context că este mândru că deja de un an a lăsat fumatul. "Îmi spunea tata să las ţigara că nu îmi stă. Iată că am lăsat-o după 14 ani", a spus ministrul. Veaceslav Negruţa a mai discutat cu tinerii economişti despre experienţa sa profesională, despre rating-ul de ţară al Republicii Moldova, dar şi despre copiii săi.

Ştiaţi că...

Veaceslav Negruţa s-a născut în Grigoriopol, este zodia peşti, este căsătorit şi are doi copii. "Am o fată de 16 ani care este primul an la Colegiul Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM şi un băiat de 10 ani care îşi face studiile la Gheorghe Asachi", a spus Veaceslav Negruţa. El susţine că copiii săi sunt independenţi în decizii şi de sine-stătători.

Când era mic, Negruţa a dorit să devină cosmonaut, şofer sau fotbalist.

Ministrul Finanţelor citeşte literatură psihologică.

Probabil cel mai promiţător lucru care dă speranţe studenţilor de la ASEM, este că Negruţa a absolvit de asemenea Academia de Studii Economice şi anume, facultatea de Management. "Am fost un student fără restanţe. Nu cumpăram colocviile şi examenele, cum aud că se practică acum", a menţionat ministrul Finanţelor.

Veaceslav Negruţa şi-a început activitatea profesională chiar din ministerul Finanţelor, unde a activat timp de 3 ani în calitate de şef al Secţiei analiză macroeconomică şi financiară, pentru ca peste mai bine de 10 ani, să fie numit ministru al Finanţelor.

Între timp a activat în alte instituţii de stat importante, cum ar fi Guvernul, unde a deţinut funcţia de consilier al prim-ministrului, şi Banca Naţională a Moldovei, în funcţia de director al Departamentului politică monetară şi cercetări.

Discuţii Economice cu ministrul Finanţelor

Veaceslav Negruţa a vorbit cu tinerii economişti despre documentul "Rethink Moldova" şi despre cei 2,6 miliarde de dolari ce urmează să fie acordaţi Moldovei în următorii 4 ani de către donatorii europeni şi internaţionali. "Menţionez că 48% din această sumă nu vor fi utilizaţi pentru consum, ci pentru proiecte investiţionale concrete. Banii urmează să fie acordaţi pe termene de 20, 30 şi chiar 40 de ani, cu o rată de dobândă de numai 0,25-1,25%", spune ministrul Finanţelor. El a explicat că injecţiile financiare în economia ţării au un efect semnificativ de multiplicare a banilor, aceasta şi datorită faptului că Moldova este o ţară mică.

Pentru ca economia să nu mai depindă de remitenţe şi consum, Veaceslav Negruţa propune "să nu mai facem export de oameni, dar să creăm locuri de muncă pentru aceştia şi ulterior să exportăm bunurile şi serviciile produse de ei".

Ministrul a menţionat de asemenea că este necesar ca remitenţele să fie transformate în investiţii, amintind în acest context despre "Planul de atragere a investiţiilor în economie" sau PARE 1+1. "Emigranţii moldoveni vor primi pentru fiecare leu câştigat legal peste hotare şi investit în Moldova încă un leu din partea statului", a explicat Negruţa esenţa acestui program.

În ceea ce priveşte, bugetul de stat pentru anul 2011, ministrul asigură că el există şi este realizat pentru prima dată aşa cum cer standardele în domeniu. "S-a depus o muncă enormă. Nu dorim ca această muncă să fie transformată într-un subiect electoral", a declarat ministrul.

MAXime de MINistru

"Timpul este cel mai bun test al capacităţilor manageriale"

"În alte ţări, totul este permis, iar ceea ce este interzis e în lege, dar în Republica totul e interzis şi ce e permis scrie în lege"

 

alt

 

Daniela Dermengi

Responsabil Departamentul Redacţie şi PR

Clubul de Discuţii Economice ASEM