Fermierii fac carte in domeniul lobby si advocacy




Între data de 21 si 24 septembrie în cadrul Federaţiiei  Naţionale a Fermierilor din Moldova s-a desfaşurat un training în domeniul   lobby şi advocacy. În cadrul instuirei respective au fost antrenaţi   30 de persoane – membri ai  board-lui şi staff-lui FNFM, board-lui şi staff-lui organizaţiilor profeesionale.  În calitate de trainer au fost angajat expert  de la Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din Romănia.

 Este de menţionat faptul că organizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibil fără contribuţia şi suportul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.

Ideea organizării  unei astfel de instruiri  privind activitatile de lobby nu este  în premieră pentru Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, inclusiv pentru asociaţiile prodesionale, grupurile de producători create de FNFM. Un motiv cumulativ  care a stat la baza desfăşurării instruirei respective este cunoaşterea din experienţa europeană ce vizează activitatea de lobby şi advocacy civililizat.

În esenţă este vorba de acumulare de cunoştinţe perfecte în  abordarea publică a elementelor de lobby şi advocacy de către organizaţiile profesionale, de către grupurile de producători pe domenii de interese, de către  membrii board-lui şi staff-lui FNFM, board-lui şi staff-lui organizaţiilor profeesionale, reprezentanţii societăţii civile care  incearca  şi sănt datori sa influenteze deciziile guvernamentale sau ale autoritatilor locale care în ultima instanţă au  ca scop de a susţine drepturile şi interese legitime în promovarea, adoptarea, modificarea sau abrogarea unor acte normative ori administrative, de autorităţi pentru interesul public.

Sîntem siguri că cunoştinţele acumulate de persoanele prezente la training vor fi utile. Doar rămîne să menţionăm că practica campaniilor de advocacy se schimbă în permanenţă. Ceea ce este valabil azi adesea nu mai e valabil şi a doua zi. Nimic din ceea ce se spune la acest subiect nu poate fi bătut în cuie. Singurele limite sunt imaginaţia şi tehnologia. Şi nu în ultimul plan instruiri de autoperfecţionare în domeniul respectiv. În concluzie toţi trebuie să rămânem în permanenţă  studenţi ai schimbării.



Posted: 2010-09-27 01:15:54

Blog | Iniţiative Democratice