Franța trebuie să-şi retragă ordinul referitor la evacuarea romilor



Amnesty International face apel către autoritățile franceze să retragă imediat ordinul Ministerului de Interne care prevede evacuarea sistematică, în regim prioritar, a taberelor ilegale de Romi.

Ordinul Ministerului de Interne, emis la 5 August şi publicat de către media franceză pe parcursul week-end-ului, prevede instrucțiuni specifice către poliția franceză de a iniția “un proces sistematic de demolare a taberelor ilegale”, prioritar cele ale Romilor.

„Ordinul Ministerului Afacerilor Interne este, în mod clar, orientat spre un anumit grup etnic, fiind bazat pe obiectivele declarate de Preşedintele Franței, Nicolas Sarkozy, care identifică „taberele ilegale” populate de către Romi ca „surse” ale criminalității," a declarat David Diaz-Jogeix, Director Adjunct al Programului pentru Europa şi Asia Centrală Amnesty International.

"O astfel de profilare nu are loc niciunde în Uniunea Europeană. Retragerea acestor instrucțiuni reprezintă un prim pas pe care trebuie să-l întreprindă autoritățile franceze pentru a-şi arăta angajamentul de a respecta drepturile omului şi de a nu aplica politici discriminatorii împotriva Romilor şi a altor călători.”

La 9 Septembrie, Parlamentarii Europeni au adoptat o rezoluție prin care critică aspru Franța şi solicită guvernelor de pe întreg continentul să promoveze integrarea Romilor.

Parlamentul European şi-a exprimat Îngrijorarea cu privire la “exprimări agresive şi vădit discriminatorii’ ale discursului politic, precum şi la măsurile autorităților Franceze îndreptate împotriva Romilor şi a altor călătorilor.

Începând cu luna august, Franța a deportat în jur de 1,000 Romi în Bulgaria şi România şi a fost acuzată de către Amnesty International de „stigmatizarea”, atât a comunităților Rome, cât şi a altor călătorilor care locuiesc în țară.
Ca reacție la rezoluția Parlamentului European, Eric Besson, Ministrul Imigrației, a susținut că acțiunile Franței nu erau îndreptate împotriva Romilor.

„Acest ordin, care stabileşte drept prioritate demolarea ‘taberelor ilegale’ de Romi contrazice însă declarațiilor autorităților Franceze precum că Franța nu a întreprins acțiuni specifice împotriva Romilor” a declarat David Diaz-Jogeix.

Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org