70 % din tinerii de la sate îşi fac planuri de viitor! 15 %-nu au măcar nici vise!



FemmodernSîmbătă, 21 august 2010, Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” a desfăşurat trei traininguri de comunicare cu tematica „Învăţăm să comunicăm”, în cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Malaieşti, Mitoc, Neculaieuca din raionul Orhei cu participarea a 90 de tineri din familile social-vulnerabile din aceste localităţi. Trainingurile s-au desfăşurat în incinta sediilor C.E.T. puse la dipsoziţie în mod gratuit de către primăriile localităţilor în colaborare cu directorii gimnaziilor. Scopul general al trainingurilor a constat în dezvoltarea abilitaţilor de comunicare şi de prezentare în public a participanţilor.

Iniţial, participanţii au manifestat timiditate şi o capacitate redusă de a lucra eficient în echipă, însă datorită susţinerii şi implicării coordonatorului de grup şi a psihologului, tinerii s-au manifestat activ şi plenar în toate activităţile, orientate spre dezvăluirea profilului personalităţii fiecăruia şi a perspectivelor de viitor.

În urma analizei manifestării tinerilor, cît şi a produselor activităţilor, psihologul organizaţiei, Svetlana Taras, a constat următoarele:

  • 15 % din participanţi au manifestat abilităţi evidente ale unui lider, manifestîndu-şi dorinţa de a obţine un loc de muncă cu atribuţii manageriale şi perspective clare de viitor;
  • 55 % din participanţi, s-au evidenţiat prin manifestări moderate specifice unui lider, opinînd pentru un loc de muncă bine plătit, cu atribuţii minime de conducere şi cu planuri conturate de viitor;
  • 15 % - s-au evidenţiat printr-un comportament indecis şi confuz în ceea ce priveşte planurile de viitor, înclinînd pentru poziţii suficiente pentru a –şi asigura o viaţă decentă.
  • 15 % - au menţionat că nu-şi fac planuri de viitor, pentru că oricum nu se vor realiza.

În ceea ce priveşte, identificarea susţinerii, suportului în realizarea planurilor de viitor, tinerii au menţionat: părinţii (70 %), propria persoană (10 %), bunicii (5%), nu au identificat un suport (părinţii nu au posibilitate)- 15%.

În concluzie, am constat că este necesar de a asigura dezvoltarea cît mai fructuasă a relaţiilor de grup, cît şi concentrarea efortului în dezvoltarea personalităţii tinerilor, pentru ca aceştia să contribuie în mod esenţial la conturarea şi urmarea propriului curs de viaţă. De asemenea, este necesar desfăşurarea unor seminare de informare şi trainguri de formare pe liantul copii-părinţi, pentru a fortifica acest raport în definitivarea şanselor tinerilor de a reuşi în viaţă.

Trainigurile de comunicare sunt parte-componentă a cursului de formare a 90 de tineri din familiile social-vulnerabile din satele Malaieşti, Mitoc, Neculaieuca din raionul Orhei, organizate în cadrul proiectului „O nouă şansă pentru viaţă”, implementat de către Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” cu suportul financiar al Ambasadei SUA din Republica Moldova.