Îngrijorare în legătură cu faptele invocate de dl. Sergiu Mocanu



Transparency International – Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptele invocate la conferinţa de presă organizată de domnul Sergiu Mocanu şi un şir de oameni de afaceri din Republica Moldova la 11.08.2010 în agenţia Infotag. Dacă se confirmă măcar o parte din faptele anunţate la conferinţa de presă, aceasta ar putea însemna o profundă criză în organele de urmărire penală şi în sistemul judiciar al Republicii Moldova. 


Este regretabil că acest fapt are loc în ajunul alegerilor şi poate afecta echilibrul şubred stabilit recent în sistemul politic din Republica Moldova. Totuşi, considerăm că asemenea declaraţii au putut să apară graţie democratizării treptate a sistemului de guvernare.

Considerăm că organele de drept din Republica Moldova trebuie să se autosesizeze în legătură cu faptele invocate, să manifeste o atitudine profesională în examinarea acestora, să excludă comportamentul autodefensiv şi situaţiile de conflicte de interese (inclusiv cu suspendarea din funcţie a funcţionarilor pe perioada investigaţiilor).

Transprency International – Moldova apelează la organizaţiile internaţionale să ofere sprijin Republicii Moldova în efectuarea cercetărilor de rigoare prin atragerea unor experţi independenţi din străinătate.

Transparency International – Moldova îşi exprimă speranţa că examinarea cazurilor enunţate se va efectua cu respectarea principiilor independenţei, obiectivităţii, neangajării politice, transparenţei şi responsabilităţii.

www.info-prim.md