Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă cetățenii să participe la referendum



Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte încurajează cetățenii Republicii Moldova să participe activ la referendumul constituțional din 5 septembrie 2010. Coaliția se pronunță în favoarea participării libere și conștiente a cetățenilor în toate procesele electorale și din acest considerent îndeamnă cetățenii să-și realizeze pe deplin dreptul la vot în cadrul scrutinului din 5 septembrie 2010. Totodată, Coaliția remarcă faptul că, referendumul constituțional din 5 septembrie 2010 se încadrează în limitele legale iar dreptul cetățenilor de a participa la alegeri nu poate fi restrâns sau condiționat de interesele unor sau altor forțe politice.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte se va implica în cadrul campaniei pentru referendumul constituțional din 5 septembrie 2010 cu un mesaj clar de încurajare a participării cetățenilor la referendum fără a ale sugera însă dacă să voteze „Pentru” sau „Împotriva” în cadrul acestuia. În acest scop, Coaliția va implementa în următoarea perioadă o serie de proiecte de educație civică și electorală menite să stimuleze participarea activă, liberă și conștientă a cetățenilor în cadrul referendumului.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte încurajează autoritățile responsabile de organizarea alegerilor să întreprindă măsuri active de informare și educare electorală a cetățenilor în cadrul acestui scrutin organizat în premieră în Republica Moldova. În mod special, ținând cont de faptul că referendumul va avea loc la început de an academic, Coaliția solicită Comisiei Electorale Centrale să informeze persoanele cu drept de vot, încadrate în procesul de studii, despre modul de participare la referendum în afara localității în care aceștia își au viza de reședință / domiciliul. De asemenea, Coaliția solicită Ministerului Educației să asigure în timp util studenții cazați în căminele universitare cu viza de reședință astfel încât aceștia să-și poată exercita dreptul la vot în localitatea în care își fac studiile.

 

Consiliul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte