Romania ar putea pierde fonduri, daca nu reintegreaza romii



Comisia Europeana este la curent cu datoria care ii revine de a promova integrarea etniiilor minoritare, inclusiv a romilor, la nivel european si se achita de aceasta sarcina.

Pierre Lellouche, secretar de stat insarcinat cu afacerile europene in guvernul Frantei, a declarat, pentru cotidianul Le Parisien, ca "nu mai suporta" sa vada romi cersind pe strazile Frantei. In acest context, Lellouche a avertizat ca Romania va plati cu pierderea de fonduri europene neintegrarea romilor. Si Comisia asteapta actiuni din partea statelor membre.

Presedintele Traian Basescu declarase, la Baile Tusnad, ca incluziunea romilor nu este doar o problema a Romaniei sau a Ungariei, lansand un nou apel pentru elaborarea unui proiect european in acest sens.

Ziaristii de la Le Parisien au petrecut un timp cu romi romani instalati intr-o tabara ilegala de la Lyon. Reportajul a fost realizat in urma deciziei guvernului de la Paris de a desfiinta in urmatoarele 3 luni jumatate din cele 600 de astfel de tabere ilegale aflate pe tot teritoriul francez.

Cea vizitata de ziaristii de la Le Parisien se afla nu departe de gara Part-Dieu de la Lyon. O tabara de circa 40 de baraci din lemne si tabla in care traiesc de un an peste 450 de romi romani. Cum locuri de munca nu gasesc, barbatii spun ca-si castiga banii din fier vechi sau lucrand la negru pe santiere in timp ce femeile cersesc.

Pentru a face fata problemelor cotidiene, unii recunsoc chiar ca fura, fie mancare fie telefoane mobile. Multi dintre cei interogati de ziaristii francezi spun ca se tem de o posibila expulzare, mai ales dupa recentele declaratii ale guvernului francez. In plus, pe 7 septembrie tribunalul din Lyon trebuie sa decida daca aceasta tabara de la Part-Dieu poate sau nu sa fie demolata.

Sursa: euractiv