De ce banii donați nu ajung la sinistrați?



alt

Nu există nici o îndoială că persoanele ce au avut de suferit de pe urma inundațiilor au nevoie de sprijinul nostru. Al statului, al agenților economici și al simplului cetățean. Ultimii doi au manifestat și continuă să manifeste solidaritate cu sinistrații, donând în conturile deschise de Ministerul Finanțelor peste 24,7 milioane de lei, din care statul a repartizat sinistraților doar (atenție!) circa 1,3 milioane de lei.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă a asigurat că donațiile vor fi utilizate transparent, iar banii vor ajunge la destinație. Pe site-ul ministerului găsim și un banner „Inundații 2010”, care oferă informații complete (?) privind suma totală a mijloacelor financiare donate, încasările la zi, cheltuielile care se efectuează din aceste mijloace, precum şi soldul disponibil. Cam atât la capitolul „transparență”, pentru că banii nu se prea grăbesc să ajungă la destinație. Ei stau „cuminți” în contul Trezoreriei de Stat, în loc să fie redirecționați de urgență familiilor nevoiașe. Altfel zis, suplinesc rezervele bugetare ale statului.

Cum se întâmplă că în cele 29 de zile de când Guvernul a deschis contul trezorerial unic (460100000000005) și trei conturi beneficiare, în lei, dolari SUA și euro, la sinistrați au ajuns doar 5,4% din banii donați? Doar 1,3 milioane de lei, în condițiile în care în fiecare zi colectările sunt de peste un milion de lei...

Peste 3000 de persoane au fost evacuate, inclusiv 179 de copii, circa 900 de case au fost inundate, din care mai mult de 700 nu mai pot fi reparate, au fost distruse 735 de hectare de semănături, 809 hectare de păşune, aproape 350 de hectare de grădini particulare şi livezi, iar Guvernul, având la dispoziție circa 25 de milioane de lei (luați nu din buzunarul propriu!) repartizează doar 1 milion și 330 de mii de lei pentru ajutorarea sinistraților. Asta da, transparență!

Guvernul a făcut totul pentru a sensibiliza (manipula?) populația. A deschis staff-uri naționale, regionale, locale – de tot felul – pentru a colecta de la agenți economici, organizații de binefacere și simpli cetățeni ajutoare materiale (produse de igienă, produse alimentare nealterabile, haine şi încălţăminte nouă). A convins operatorii de telefonie să lanseze campanii de colectare de fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor și să deschidă în acest sens numere speciale pentru donaţii. A deschis conturi speciale. A cerut ajutor comunității internaționale. Până aici sună bine. De aici, însă, se rupe filmul... Când a venit timpul să redistribuie donațiile sinistraților, Guvernul în mod transparent (!) ține banii înghețați în conturi, circa 23,3 milioane de lei.

Să nu uităm că doi ani în urmă, din totalul celor 64 de milioane de lei colectate de la populație și destinate sinistraților, 26 milioane de lei au dispărut. Pur și simplu. Sute de sinistrați nu au primit atunci nici un bănuț și nici un chibrit. Banii au fost repartizați diferitor firme, agenții, ministere și bănci... numai nu sinistraților, deși pe listele întocmite de primărie, în dreptul numelor lor figurau sume de peste 100 de mii de lei. Mulți dintre ei locuiesc și acum în casele dărâmate sau în gazdă.

Iată că după doi ani inundațiile iarăși fac ravagii printre populație. Iarăși case distruse, familii evacuate, pagube materiale enorme. Oare poate avea omul simplu o cât de mică speranță că nu va fi trădat iarăși de stat?


Blog | Jurnalism de Artificii