Organizaţii neguvernamentale de media solicită organelor de drept să asigure protecţie jurnaliştilor şi să respecte drepturile acestora



Organizaţiile semnatare trag alarma în legătură cu un caz recent de agresare a unui jurnalist. Astfel, la 28 iulie 2010, în preajma Curţii de Apel Chişinău, un angajat al Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei l-a agresat pe jurnalistul Jurnal TV, Victor Ciobanu, în timp ce acesta filma clădirea Curţii de Apel. Jurnalistul a declarat că pregătea un reportaj, iar un angajat al CCCEC i-a distrus camera de luat vederi, sustrăgându-i şi cardul de memorie pe care erau imprimate imagini din timpul agresiunii. Mai târziu, la secţia de poliţie, cardul de memorie a fost returnat, dar cu imaginile respective şterse. Este un caz ieşit din comun şi intolerabil într-o societate democratică.

În legătură cu aceasta, solicităm responsabililor din cadrul organelor de forţă să investigheze cazul în mod obiectiv şi transparent şi să sancţioneze agresorul, iar pe viitor să nu tolereze atare comportament al angajaţilor lor în raport cu jurnaliştii.

De asemenea, atenţionăm autorităţile publice să dea dovadă de respect faţă de jurnalişti, în special, în timpul campaniilor electorale din 2010 – evenimente de interes sporit pentru societate. În acest context, subliniem principiul consacrat în legislaţia naţională şi cea europeană conform căruia mass-media nu are doar dreptul, dar şi obligaţiunea să relateze despre evenimentele de interes public, iar împiedicarea realizării acestei obligaţiuni are drept consecinţă lezarea dreptului universal al cetăţeanului la informaţie.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociaţia Presei Independente

Asociaţia Presei Electronice

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Centrul „Acces-info”