Agenda CJI pentru luna februarie



Calendarul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru luna februarie cuprinde activități care îi vor ține în priză pe jurnaliști, elevi, învățători și consumatorii de media.
 

  • Pe data de 5 februarie, CJI va organiza, la Liceul „Nicolai Gogol” din Chișinău, prima lecție de educație media pentru elevii claselor a X-a. Aceasta face parte dintr-o serie de 15 lecții care vor fi desfășurate în următoarea perioadă în mai multe licee din țară pentru a promova gândirea critică în rândul liceenilor. Lecția publică va fi susținută de jurnalistul Dumitru Stoianov.
  • În perioada 14-16 februarie, CJI va ajunge cu prima instruire de educație media în sudul țării. Trainingul, care se va desfășura la Cahul, este destinat învățătorilor care predau în școlile de limbă rusă din raioanele de sud ale Republicii Moldova. În rezultatul instruirii, învățătorii vor putea preda disciplina opțională Educație pentru media în clasa III/IV.
  • La sfârșitul lunii februarie, CJI va selecta 10 câștigători ai primei etape a concursului de granturi mici desfăşurat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”. Proiectul își propune să susțină instituțiile de presă să creeze conținut media de calitate și să le ajute să-și sporească sustenabilitatea financiară printr-o mai bună înțelegere a necesităților publicului.
  • Portalul Media Azi va continua să abordeze cele mai importante probleme și evenimente jurnalistice în rubricile sale tradiționale. Totodată, la începutul lunii, nu ratați o nouă caricatură marca Media Azi, care va scoate în lumină, într-un mod satiric, un fenomen actual din media. Jurnalista de investigație Mariana Colun va analiza, într-un comentariu, cum sunt depersonalizate hotărârile judecătorești la doi ani de la campania și protestele jurnalistice ce au avut drept rezultat aprobarea unui nou regulament de publicare a acestor decizii. Cel de-al doilea comentariu va dezvălui provocările și necesitatea creării a noi startup-uri pe piața din R. Moldova și îl va avea drept autoare pe o altă jurnalistă de investigație, Liuba Șevciuc.
  • Portalul Mediacritica va lansa în această lună un tutorial video despre cum poate fi utilizată aplicația Kahoot la lecțiile de educație media. Programul este un instrument de învățare sub formă de joc, destinat elevilor de liceu. Totodată, cercetătoarea Viorica Budu va elabora o analiză la subiectul dezinformării în presă în preajma alegerilor prezidențiale, trecând în revistă lecțiile pe care le-au învățat sau nu mass-media după scrutinul din 2016. Iar în cadrul rubricilor Filtrează informația și Media în vizor vom urmări cele mai grăitoare încălcări deontologice admise de jurnaliști.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica Indicele privind Situația Presei pentru 2019, care va scoate în evidență atât progresele, cât și regresele mediatice ale anului trecut, va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, răspunsuri la multe întrebări de ordin juridic ale jurnaliștilor veți afla în rubrica Juristul Presei.
  • Luna februarie la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va începe cu Social Media Marketing, un curs în care studenții vor fi familiarizați cu cifre de audiență a rețelelor sociale și online-ului din R. Moldova și vor dobândi cunoștințe despre instrumentele de măsurare și analiză a audienței. Cel care îi va iniția în aceste practici va fi Stanislav Popov, director al Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI). Va urma cursul de Digital Storytelling cu Victoria Colesnic, la care viitorii jurnaliști vor învăța cum să spună povești pe online și cum să „împacheteze” conținut pentru diferite platforme, inclusiv Instagram. Și tot despre platforme și ce aplicații de mesagerie pot fi utilizate în jurnalism, tinerele și tinerii de la ȘSAJ vor afla de la Vitalie Eșanu. Iar în ultima săptămână din februarie se va ține cursul de Mobile Journalism (MoJo) cu jurnalistul Cristian Jardan.
  • Cursurile sunt deschise pentru toți cei care nu au statut de student al ȘSAJ, dar sunt interesați de media și vor să-și aprofundeze cunoștințele în domeniu.
  • De asemenea, februarie va fi luna ușilor deschise. Invităm doritorii care vor să facă parte din promoția a 15-a să ne pășească pragul ca să discute cu administrația și actualii studenți, să asiste la cursurile ce se vor desfășura în această perioadă și să intre în dialog cu instructorii pentru a se convinge că ȘSAJ poate deveni școala lor de jurnalism.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.