Audieri publice privind proiectul bugetului or. Falesti pentru anul 2020



La sfîrșitul lunii decembrie 2019, în sala de ședințe a primăriei or. Fălești, au fost desfășurate audieri publice privind proiectul bugetului urbei pentru anul 2020, la care au participat 20 de locuitori ai orașului Fălești. 

Evenimentul a fost moderat de primar de Fălești Alexandr Severin care a multumit cetățenilor pentru interesul sporit față de proiectul bugetului urbei pentru anul urmator si a mentionat rolul Uniunii Europene, AO „CUTEZATORUL” și proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Fălești" în implicarea cetatenilor in procesele  de monitorizare a procesului bugetar si crearea conditiilor pentru ca cetatenii sa-si execite drepturile democratice si sa-si exercite punctul de vedere privind proiectul bugetului orasului pentru anul 2020.  

Victor Cimpoies, managerul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Fălești" a adus la cunostinta Ghidul cetateanului participant la audierea publica si regulile pentru desfasurarea audierilor publice, iar economista primariei Alena Bargan a prezentat proiectul bugetului orasului Fălești pentru anul 2020.

Scopul principal al audierilor publice a fost ca functionarii primariei sa asculte cetatenii orasului, iar ei, la rindul lor, sa vina cu propuneri si recomandari privind bugetul pentru anul viitor si asigurarea transparentei lui.

Atît primaria, cît și partenerii proiectului au ramas satisfăcuți de participarea activa a orașenilor la audierile publice. Conform înregistrărilor în scris, au luat cuvîntul 17 persoane care au venit cu sugestii si propuneri concrete de imbunatatire a bugetului orasului si activitatii APL in intregime. Din 52 de persoane prezente la audieri, 26 au fost femei, o buna parte- tineri și tinere pînă la 35 de ani.

Audierile au fost organizate de primaria orasului Fălești in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", AO "Rural Nord" si Centrul pentru Cooperare al Tineretului in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Fălești", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

În timpul apropiat va fi creata Coalitia locala pentru transparenta bugetara, membrii careia vor participa la seminare instructive, sedintele comisiei de specialitate, Consiliului local Fălești, monitorizarea executarii bugetului.

***

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.a

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

           Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.