Agenda CJI pentru luna noiembrie



Echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) v-a pregătit o agendă diversă și pentru luna noiembrie. Vă invităm să ne urmăriți cu atenție, pentru că vă așteaptă o suită de evenimente neobișnuite: premierea învingătorilor în concursul organizat cu ocazia Săptămânii Educației Media, revenirea la Chișinău a expoziției World Press Photo, instruiri, oferte de granturi și... lista nu se încheie aici.

  • Astfel, în perioada 15-17 noiembrie 2019, CJI va organiza la Bălți o instruire în domeniul educației media pentru învățătorii care predau în școlile de limba rusă din nordul Republicii Moldova. Persoanele interesate trebuie să trimită dosarul de participare până pe data de 11 noiembrie 2019, la adresa coordonator@ijc.md.
  • Pe 21 noiembrie, în incinta Muzeului Național de Istorie, va fi lansată expoziția anuală internațională World Press Photo. Aflată în acest an la Chișinău la cea de-a treia ediție, expoziția reunește 140 de fotografii câștigătoare. Selecția a fost făcută dintr-un total de 78801 de imagini realizate de peste 4000 de fotografi din 129 de ţări.
  • Tot în această lună, în cadrul programului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), CJI va anunța un concurs de granturi pentru realizarea campaniilor împotriva dezinformării și propagandei în media.. Două instituții media câștigătoare vor obține granturi în valoare de 5000 USD fiecare, pentru a realiza conținuturi care să contribuie la dezvoltarea gândirii critice a cetățenilor Republicii Moldova.
  • Nu uitați să accesați și portalurile noastre. Media-azi.md va reflecta evenimentele din media în știri interne și externe, iar la rubrica tradițională How to experți locali și internaționali își vor dezvălui secretele profesionale, ajutându-vă să vă perfecționați în meseria de jurnalist. Nu va lipsi nici Comentariul de miercuri, rubrică unde experți media, juriști sau colegi de breaslă despică firul în patru, abordând subiecte fierbinți din media. Jurista Tatiana Puiu se va referi la dezbaterile electorale, care, la ultimele alegeri, se pare că le-au dat bătăi de cap jurnaliștilor. În cel de al doilea comentariu, jurnalistul Vitalie Călugăreanu va readuce în discuție publică subiectul sindicalizării domeniului, ca formă de protecție și solidarizare a jurnaliștilor.
  • Portalul Mediacritica.md va publica un material de analiză despre cum trebuie abordate în mod profesionist anumite subiecte ce au o reflectare senzațională în presă. La rubrica Media în vizor vom prezenta exemple de ştiri, realizate cu derapaje de la Ghidul de stil cu norme etice şi alte norme jurnalistice, iar la rubrica Filtrează informația vom oferi selecții de știri la un anumit subiect, reflectate diferit de către instituțiile media, pentru a-i ajuta pe consumatorii de media să aibă o atitudine critică față de ceea ce citesc, ascultă ori privesc.  
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica nr. 98 al Buletinului Legislativ pentru lunile septembrie-octombrie. Vom urmări cu atenție situația legislativă și proiectele de legi care urmează să fie examinate în Parlament. Ca și până acum, vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media și vom prezenta, în fiecare zi de vineri, rubrica  „Juristul Presei”, pe portalul Media-azi.md. Pe 11 noiembrie vom organiza o instruire pentru funcționarii publici debutanți din administrația publică locală, care studiază în cadrul Academiei de Administrare Publică, pe subiecte ce țin de accesul la informația de interes public.
  • Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism își continuă activitatea cu o serie de cursuri interesante și interactive, deschise atât pentru studenții săi, cât și pentru toți cei interesați de mass-media. Primul curs din această lună va fi cel de Audio Storytelling, cu Diana Răilean, jurnalistă la Radio Europa Liberă și absolventă a ȘSAJ. Vor urma trei zile de formare pe tema podcasturilor, cu Natalia Sergheev, de la același post de radio. Alte trenduri online vor fi studiate la cursurile de Jurnalism mobil (MoJo), Blogging și Vlogging. Împreună cu viitorii jurnaliști vor lucra Cristian Jardan, Diana Guja și Alina Andronache. Cursul care va încheia cea de-a treia lună de studii la ȘSAJ este Editare video, cu Denis Rusu.
  • În luna noiembrie va începe etapa a doua a proiectului Europa în vizor: Rețeaua moldo-germană de jurnaliști în schimb de experiență, realizat de CJI în parteneriat cu Deutsche Gesellschaft e.V. La 12 noiembrie, directoarea ȘSAJ Aneta Gonța, împreună cu doi studenții ai școlii și opt jurnaliști din țară, se vor deplasa la Berlin, unde vor avea întâlniri la instituții de stat, vor afla cum funcționează mass-media în această țară și cum este văzută Republica Moldova de către colegii din Germania.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.