CJI a făcut bilanțul: În anul de studii 2019-2020 disciplina Educație pentru media este predată de 78 de învățători și profesori



Anul de studii 2019-2020 a început în forță la capitolul educație media. În premieră, disciplina opțională Educație pentru media este predată la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial și liceal.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat în ultima perioadă o serie de instruiri pentru cadrele didactice, majorând astfel numărul învățătorilor și profesorilor care au decis să devină ambasadorii educației media în școală.

În acest an, Educația pentru media este predată la treapta primară de 34 de învățătoare, iar la treapta gimnazială de 35 de profesori. Anul de studii 2019-2020 este primul în care Educația pentru media a ajuns și în clasele de liceu, după ce în luna august 2019, Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației Culturii și Cercetării a aprobat programul noii discipline. Astfel, în procesul de predare a Educației pentru media s-au implicat și nouă profesori de la treapta de liceu.

În total, disciplina este predată de 78 de învățători și profesori, în 105 clase pentru 2723 de elevi din Chișinău, Călărași, Ungheni, Cimișlia, Dubăsari, Ștefan Vodă, Criuleni, Sângerei, Anenii Noi, Ialoveni, Hâncești, Orhei, Fălești, Bălți, Ocnița, Strășeni, Glodeni, Florești, Soroca, Cahul, Basarabeasca.

CJI continuă activitățile de promovare a educației media. În perioada 21-27 octombrie 2019 are loc Săptămâna Educației Media, în care sunt implicați profesori și elevi din școlile unde se predă educația media.

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activitățile de educație media în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK aid și implementat de Internews în Moldova.