Bibliotecarele din raionul Ungheni au participat astăzi la un târg al servciilor de educație mediatică



Peste 20 de bibliotecare din raionul Ungheni au luat parte astăzi la o activitate de promovare a serviciilor de Educație Mediatică, organizată de IREX Europe în strânsă colaborare cu Biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.

Aliona Manciu, Elena Cebotaru și Tatiana Clopot, bibliotecare unghenene  instruite anterior în EMI, au preluat inițiativa de a-i ghida pe oaspeții prezenți la eveniment în universul educației mediatice, prezentîndu-le capcanele mediului virtual, dependența on-line, manipularea, dezinformarea, neticheta și încă multe alte aspecte ce țin de formarea unui consumator de media avizat, informat și rezistent la fenomenele negative ce afectează mass media.

Cei peste 70 de participanți la tîrg  - adulți și tineri - au lucrat divizați în ateliere, unde au avut parte de informații teoretice, exerciții practice și energizante. La final, produsele lor au putut fi văzute și evaluate de toți cei prezenți, astfel ei făcînd cunoștință cu cele discutate în cadrul fiecărui atelier. Portretul robot al unei persoane dependente de on-line, regulile de comunicare în mediul virtual și cubul manipulării dezinformării și știrilor false au fost pricipalele produse ale atelierelor.

La sfârșit, 20 de bibliotecari au primit cîte un filtru de apă pentru biblioteca lor, fiind îndemnați de către organizatori ca de fiecare dată când filtrează apa, să nu uite să filtreze și informațiile și bineînțeles să-i îndemne și pe alții s-o facă, prin diseminarea cunoștințelor pe care le-au acumulat.

1234