Bibliotecarele din R. Moldova sunt tot mai interesate de Educația Mediatică și informațională



Un număr record de bibliotecari din R. Moldova au avut în acest an posibilitatea să participe la instruirile pentru formatori în domeniul Educației mediatice și  informaționale organizate tradițional deja al cincilea an de către IREX Europe. 

În luna martie și aprilie a avut loc prima runda de instruiri pentru două grupuri de bibliotecare, cumulînd un total de 33 de participante. Și tot în aprilie, un grup de 12 bibliotecare s-au reîntîlnit în cadrul unui curs avansat de Educației mediatice și  informaționale, ele urmând să obțină certificate acreditate de la Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al R. Moldova și să instruiască membrii comunitații.  

Instruirile au fost moderate de specialistul principal de la Ministerul  Educației, Culturii și cercetării – Natalia Grîu, co-autoarea a 2 manuale de ”Educație pentru media”, care le-a inițiat timp de trei zile pe bibliotecare în noțiuni din domeniul jurnalismului și în tehnici de predare, pe care acestea le vor utiliza în cadrul a cel puțin 4 sesiuni de instruire cu beneficiarii din localitățile de unde provin ”pentru a exersa tehnicile învățate, a depăși temerile și a întări informația acumulată la Chișinău”, a explicat Natalia Grîu necesitatea temei pentru acasă. Acesta este și un criteriu pentru accederea la cea de-a doua rundă de instruire, ce va avea loc în luna mai, tot la Chișinău.

”Pentru noi, cei de la IREX Europe, este important să vedem cine manifestă interes pentru acest domeniu și vrea nu doar să învețe pentru sine, ci și pentru a împărtăși cu alții informația și experiența acumulată”, a menționat Daniela Galai, coordonator de program la IREX Europe.

Fiecare bibliotecară a descoperit pentru sine ceva nou la cursul de educație mediatică și informațională.

Zinaida Loghin, șefă de departament la Biblioteca raională din Dondușeni, a menționat  că ”la prima etapă a instruirilor am aflat multe lucruri utile despre manipulare, propagandă, dezinformare și războiul informațional. În plus, a fost binevenită instruirea în contextul de a scrie un articol, a promova o informație. Bibliotecarul este un formator de opinii...”, a mai menționat participanta.

Pentru Rodica Verdeș, specialist principal, educator în Penitenciarul nr. 3, Leova, secția Reintegrare Socială, aceasta este prima instruire în domeniul media și ea pleacă „acasă cu mai multe idei de activități, pe care le voi desfășura, atât cu deținuții, cât și cu colectivul în care activez. M-am gândit să vin cu ideea de a realiza o revistă în cadrul penitenciarului, de asemenea, voi organiza și desfășura instruiri de inițiere în Educația mediatică și  informațională, aplicând tehnici și metode pe care le-am învățat aici”, a adăugat colaboratoarea de la penitenciar.
După prima instruire, bibliotecarele s-au arătat entuziasmate, iar unele au organizat activități imediat după ce au ajuns acasă.

”Am ajuns cu bine acasă! Sunt sub impresiile frumoase de la training! Așa după cum am spus, voi folosi cunoștințele acumulate în cadrul SMB „Fotojurnalistul în devenire”, unde sper să includ câte mai multe elemente din educația mediatică. Sunt încântată!!! Vă mulțumesc mult din suflet pentru tot”, a adăugat Marina Negru, șefa bibliotecii din satul Chirca, r. Anenii Noi.

Instruirea  face parte din cadrul proiectului ,,Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova si Internews ca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American.Foto de grup