Avertizare
  • Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :delete: Nu s-a putut șterge directorul. Cale: /home/civicpor/public_html/cache/mod_menu

Ana Bîrca "Orice implicare îmi oferă o nouă experieță"



Ana Bîrca este unul din puținii studenții din Republica Moldova care a avut norocul să studieze disciplina „Participare civică și activitate de voluntariat”. Aceasta este studentă în ultimul an la Universitatea Pedagigică „Ion Creangă din Chișinău”, specialitatea Educație civică și istorie. Datorită acestui curs Ana a cunoscut mai multe organizații unde poți face voluntariat și a ales să devină voluntară la un ONG din Chișinău. De asemenea tânăra a avut posibilitaea să studieze un semestru la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași datorită „Programului de mobilitatea academică de scurtă durată în universitățile din România și Republica Moldova”.

                Prima dată despre Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor “Neovita” a aflat de la domnul Iosif Moldovanu, în martie 2015, în partea practică a cursului "Participare civică și activitate de voluntariat", care consta în vizite la diverse centre, organizații, printre care și CSPT “Neovita”. În cadrul cursului au fost prezentate mai multe astfel de organizeții, studenta a ales acest centru deoarece încă de la prima întâlnire colectivul acesteia i-a însuflat încredere, fiind foarte ospitalieri și amabili.

            De cum a devenit studentă avea dorința de a se implica în organizații de voluntariat, însă nu cunoște organizații în care ar putea să se implice, nici la cine să se adresez și care este procedura de a deveni voluntară. Însă datorită domnului profesor Moldovanu, căruia îi este recunoscătoare pentru cursul predat, visul ei s-a realizat.

            “Imediat după vizita la centru ni s-a propus celora care doresc să mergem cu voluntarii în vizită la Casa Providenței, unde se organiza o activitate de voluntariat care consta din decorarea ouălor de Paști, întrucât se apropieau sărbătorile Pascale, pentru a aduce un zâmbet pe fața bătrânilor în ziua Sfintei Sărbători. Am acceptat invitația care pentru mine era o primă provocare în caliatate de voluntră. M-am simțit extraordinar conștientizând că fac o faptă bună.  Probabil aceasta a fost motivația principală care m-a determinat ca în următoarele zile să aplic pentru a deveni voluntară CSPT Neovita.

Pentru mine voluntariatul înseamnă să-mi petrec timpul liber plăcut și eficient. Această activitate are efecte pozitive atât pentru comunitate, cât și pentru mine. Trăiesc momente de plăcere și împlinire sufletească de fiecare dată când mă implic în diverse activități în beneficiul societății. Iar orice implicare îmi oferă o nouă experieță.

            Voluntariatul a influențat pozitiv și constructiv asupra mea. Mă ajută să devin mai sociabilă, să fiu mai încrezută în sine, să-mă dezvolt din mai multe aspecte. Deasemenea în scara mea de valori s-a mai alăturat una- altruismul. Am devenit mai sensibilă la problemele societății, iar implicându-mă, încep schimbarea de la sine.

            A fost implicată în diverse activități de voluntariat, în mai 2015, la invitația A. O. Generație cu Inițiativă, a participat în cadrul campaniei "Statutul meu nu e secret". Tot în acea lună a mai participat în calitate de voluntară la " Tabara de supravețuire pentru adolescenți Rombizonada 2015"; Ulterior în august a luat parte în proiectul "Youth voice" (Vocea tinerilor). Anul 2016 l-a început în colaborare cu asociația “Little People”, în perioada “Zilelor Bandaneiam” unde împreună cu alți voluntari au colectat donații pentru copii bolnavi de cancer. Ultima activitate de voluntariat este Conferința II Națională (cu participare internațională) în Sănătatea Adolescenților, dar la sigur vor urma și altele.

Cea mai memorabilă experiență de voluntarial, pentr Ana a fost proiectul Asociației “Little People”, deoarece s-a simțit importantă știind că astfel poate ajuta acele suflete de copii plăpânde dar suferinde. Avea deja experiența proiectelor anterioare și nu a avut probleme de a stabili o discuție cu oameni complet necunoscuți, care la început era o temere pentru ea. Misiunea ei în calitate de voluntară consta în a-i motiva pe oameni să se implice ca să ajute prin mici donații pentru acei copilași bolnavi. S-a convins încă o dată că are capacitatea de convingere, iar dacă își propune ceva merge până la capăt. Ziua s-a încheiat pe o notă pozitivă și cu o satisfacție interioară pentru ca și-a atins scopul, cel de a da a colora un pic copilăria unor micuți mai triști.

            “Voluntariatul mă ajută să mă descopăr pe mine. Îmi oferă noi oportunități de dezvoltare, participare, educație non-formală. Îmi cultivă valori morale precum binele, altruismul, dragostea față de oameni ceea ce-mi ghidează comportamentul. De aceea voluntariatul ar trebui încontinuă încurajat. În jurul nostru plouă cu oportunități, de aceea noi tinerii trebuie să profităm de ele. Voluntariatul oferă experiență utilă, aceasta constând din educație non-formală, posibilitătea de lua parte la activități civice, concursuri republicane, conferințe naționale, care ne permite să ne afirmăm”

Ana e una din puțini tinerii care au ales să studieze pedagogie la noi. La alegerea viitoarei cariere au infleunțat-o unii factori, printre care indecizia a ceea ce vrea să facă mai departe după absolvirea liceului, dar și faptul că în familia ei există un pedagog -mama. Astfel Ana a remarcat faptul că foarte mulți tineri din țara noastră întâmpină dificultăți, la alegerea viitoarei profesii. Din păcate în școlile noastre nu există o disciplină soldidă în care să fie formatată competența de alegere a cariere. Consideră că este o problemă și sunt necesare cursuri care să-i ghideze și să-i ajute pe elevi în luarea deciziei.

“După patru ani de studii nu regret că am ales acest domeniu, deși este una din cele mai vechi și nobile profesii, nu este remunerată pe măsură la noi. În pofida problemele cu care se confruntă sistemul educațional, am reușit să îndrăgesc această profesie. Deoarece "Profesorii crează celelalte profesiuni", și știu că am o misiune nobilă, cea de a educa oameni și de a forma personalități”.