Voluntariatul e o metodă de feed-back comunității în care trăiești



De mai bine de 10 ani Centrul de Resurse pentru Tineri Dacia din Soroca desfășoară activități de voluntariat, anual zeci de voluntari noi sunt instruiți și implicați să-și aducă aportul la contribuirea unei societăți mai bune. În scopul motivării și promovării pe larg a activității de voluntariat în rândul tinerilor anual se decernează  

trofeul Voluntarul Anului celui mai activ voluntar implicat în diverse activități de voluntariat în raionul Soroca. Acest titlul i-a revenit la sfârșitul anului 2015 lui Mihai Halupneac elev în clasa a XII-a la Liceului Teoretic Petru Rareș.

mihaiAș vrea să-ți aduci aminte cum ai devenit voluntar la Centrul Dacia?   

Am devenit voluntar la Centrul Dacia în toamna anului 2013. În acea perioadă  coordonatorul de la centru, veniseră să promoveze activitățile de voluntariat în liceul în care studiez. La început aveam unele îndoieli să accept sau nu, ca și fiecare om căruia i se propune ceva nou. Totuși am acceptat și din curiozitate  am mers la centru ca să devin voluntar. La început încă nu înțelegeam clar esența voluntariatului dar treptat acesta și-a pus frumos și pozitiv amprenta asupra mea.

Ce înseamnă pentru tine voluntariatul?

 Aș putea opera cu terminologie și explicații din dex, dar niciodată nu am perceput voluntariatul ca ceva ce poate fi direct definit. Pentru mine acesta reprezintă un mod specific de a-ți găsi locul tău în societate, să te simți auzit și să auzi. Voluntariatul e o metodă de feed-back comunității în care trăiești. Prin voluntariat poți și trebuie să-ți aduci  aportul la dezvoltarea comunității în care trăiești și să contribui la rezolvarea mai multor probleme, mai ales cele ce țin de domeniul tineretului.

În ce mod te ajută voluntariatul?
Voluntariatul mi-a oferit posibilitatea să-mi dezvolt unele abilități care cu siguranță îmi vor fi utile pe viitor. În primul rînd am început să vorbesc o română fluentă. La fel acesta m-a motivat să-mi dezvolt engleza, fiindcă adesea am avut posibilitatea să comunic cu oameni din SUA, Franța, Danemarca, Norvegia, Suedia, care vizitau centrul pentru diverse schimburi de experiență. Și nu în ultimul  rând mi-am făcut foarte mulți cunoscuți și prieteni, cunosc voluntari din foarte multe orașe ale Moldovei  cu care am participat la activități comune.

 Care este sarcina de bază a voluntarilor de la Centrul Dacia?

Sarcina acestuia este simplă – să contribuie la dezvoltarea comunității în care se află, sau, mai bine spus – să facă lumea un pic mai bună. De acea voluntar la Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia, poate deveni orice tânăr, care este gata să contribuie la realizarea misiunii organizației. 

 Consideri că voluntariatul ar putea fi un prim pas într-o viitoare carieră?
Voluntariatul este o experiență  utilă care contribuie enorm la dezvoltarea personală și profesională. Aspirațiile se amplifică cu baza cunoștințelor, experiențelor trăite și abilităților obținute. Voluntariatul aș putea spune că pentru mulți tineri este asemeni unui debut profesional. Mulți tineri obțin  succes datorită voluntariatului. Experiența de voluntar este ca o școală de liderism unde înveți să lucrezi în echipă  să crești și să devii  o personalitate puternică, principala calitate pe care ți-o dezvolți prin voluntariat este activismul civic, iar acesta duce neapărat la schimbări pozitive.

Voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experiență. Care este cea mai memoriabilă experiență de voluntariat?

Toate activitățile în care am fost implicat sunt memorabile în felul său, dar cel mai mult mi-a plăcut ”Hai Moldova” de Ziua națională a curățeniei.  Împreună cu mai mulți voluntari am participat la salubrizarea malului Nistrului.  Echipa noastră a strâns circa 20 saci de deșerturi aruncate.  Atunci am înțeles că se poate! Am înțeles că e nevoie de cîteva perechi de mănuși  și niște saci ca să faci orașul mai frumos. Deja este o tradiție ca în fiacare primăvară să particip la acțiuni de salubrizare, în fiecare an, împreună cu echipa de voluntari alegem un sector din oraș unde considerăm că trebuie de făcut puțină ordine și în cîteva ore, putem admira malul curat a rîului.

Menționează activitățile de voluntariat în care ai fost implicat?
Au fost foarte multe activități în care Centrul Dacia mi-a oferit posibilitatea să mă implic. Am activat în calitate consilier în Consiliul Local al Tinerilor. De trei ani de cînd sunt voluntar, am participat la organizarea multor evenimente și activități ca:,,Miss și Mister Soroca”; ,,Halloween Party”; ,,Caravana de Crăciun” – în cadrul căreia colectăm bunuri și le donăm copiilor orfani sau din familii social-vulnerabile; activități realizate în fiecare an în orașul nostru. Am fost implicat în proiectele “Viitorul ales de tineri” și „Tinerii decid în privința democrației! – Participarea tinerilor în procesul electoral”  unde ulterior am informat tinerii din raionul nostru despre necesitatea și importanța democrației și rolul acestora în constituirea unei societăți democratice eficace.
De asemenea am mai participat la diverse activități printre care traininguri, conferințe, cafenele publice printre care se numără: ,,Tinerii împotriva corupției”, „Managementul voluntarilor”, „Asigurarea egalității fără deosebire de origine etnică”, Conferința Națională ,,Tinerii Romi - Realități și Perspective” 

Ai avut posibilitatea să particip în cadrul proiectul ,,Dialog Intercultural” în 2014, fiind implicat într-o școală de vară în Elveția. Cu ce amintiri și experiențe ai rămas?

O asemenea experienţă îţi dă şasa de a vedea Europa în diferitele ei ipostaze, cunoscând o cultură diferită, oameni cu viziuni aparte, locuri de o importanţă istorică inestimabilă pentru întreaga omenire. Astfel, înţelegi că pe lângă Moldova, exită ţări şi popoare care au o viziune şi o abordare a vieţii diferită faţă de a noastră, şi acest fapt trebuie apreciat. Odată ce păşeşti pe teritoriul unei alte ţări, automat simţi în interiorul tău o schimbare a dorinţelor, a scopurilor, viselor şi perspectivelor.

Subiectele abordate în cadrul școlii au tratat fenomenul discriminării în dependenţă de rasă, sex, religie, precum şi căutarea metodelor celor mai eficiente pentru depăşirea situaţiilor de acest gen. De asemenea, am discutat despre medierea conflictelor, importanţa compromiselor şi dezvoltarea capacităţii de a aplana conflictele. Unul din aspectele care mi sa părut cel mai interesant şi mai puţin discutat în Republica Moldova sunt drepturile copiilor, care sunt acestea şi de ce este nevoie să le cunoaştem şi să le respectăm.

Transmite un mesaj pentru potențiali-voluntari?
Tinerii sunt cei care pot face schimbarea, iar schimbarea poate fi făcută doar prin implicare și acțiuni concrete. Fiți actvi și implicați-vă, totul începe de la un mic pas. Totul începe de la Tine!