Angajare ghidată - Modele de succes de angajare a persoanelor cu nevoi suplimentare



ANGAJARE GHIDATĂ – O CALITATE A VIEȚII MAI BUNĂ PENTRU TOȚI!

Sau modele de succes de angajare a persoanelor cu nevoi suplimentare

INTRODUCERE

Orice persoană are dreptul la fericire! Iar fericirea constă în lucruri simple – de a savura cu cineva drag o cană de ceai, de a împărtăși bucuriile sau experiența cu cineva, de a fi utili cuiva – de a nu fi singuri ...

În goana de zi cu zi, uneori nu observăm lucrurile mărunte din care constă fericirea. Și realizăm avantajele noastre doar atunci când întâlnim în cale pe cineva care este diferit de noi ...

Persoane cu dizabilități există în toată lumea. Dizabilitatea lasă amprenta pe caracterul acestor persoane. Și, probabil, dorința de a fi necesari și utili devine caracteristica cea mai izbitoare. Tot mai des observăm că persoanele cu dizabilități opun rezistență în a fi priviți doar ca obiect al carității. Multe persoane cu dizabilități devin active din punct de vedere social, solicită egalitatea de șanse în educație și angajare, dreptul la autodeterminare. Vor să fie considerați oameni, ca toți ceilalți...

Marea majoritate a acestor oameni sunt capabili și dispuși să lucreze.

Dar, principala problemă este cel mai probabil alta. Persoanele cu dizabilități au fost izolate de societate un timp prea îndelungat, astfel încât întâlnirea cu ei este ca un șoc pentru oameni. Dar o astfel de izolare îndelungată de "ceilalți" nu a fost benefică pentru societate. Nu avem nici  cunoaștințe și nici o cultură a comportamentului față de o persoană cu dizabilități. De aceea, ne comportăm cu ea sălbatic și fără tact…

DE CE AVEM NEVOIE DE PERSOANE CU DIZABILITĂȚI? PENTRU A DEVENI MAI BUNI!

Prin urmare, incluziunea socială trebuie să înceapă de la fiecare membru a comunității, de la sine și imediat. Trebuie să înțelegem că un mediu accesibil este nu doar echipamentul tehnic. Aceasta înseamnă că toți membrii societății sunt incluzivi, toată lumea înțelege situația și o acceptă. De obicei, atunci când cineva vede o persoană cu dizabilități, el simte diferite emoții - milă, șoc, stres și multe altele. Dar milă, nu este deloc ceea ce este necesar de la noi...

Este necesar să trecem prin aceste emoții și să dezvoltăm o atitudine adecvată față de astfel de oameni, bazată pe egalitate.

Cine sunt persoanele cu dizabilități intelectuale (DI)?

În întreaga lume se înregistrează o creștere a numărului de persoane ce suferă de tulburări mentale, iar Moldova nu face excepție. Creșterea nevrozelor, psihozelor și a altor tulburări se observă din ce în ce mai mult în rândul cetățenilor neprotejați din punct de vedere social care au o situație financiară instabilă. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 300.000 de moldoveni suferă de depresie.

În instituțiile medicale sunt înregistrate doar persoanele cu dizabilități psihosociale sau intelectuale. Potrivit datelor disponibile - circa 100.000 de moldoveni sunt la evidență în aceste instituții.

Noțiunea de capacitate intelectuală limitată (retard mental) este definită ca o perturbare congenitală sau dobândită persistentă, ireversibilă, predominant a sferei cognitive, care rezultă dintr-o leziune organică a cortexului cerebral și care are un caracter difuz. Persoanele cu capacitate intelectuală limitată se confruntă cu dificultăți în procesul de socializare la toate nivelurile de funcționare.

Acum câteva decenii, persoanele cu DI nu aveau posibilitate să-și întemeieze familii și să aibă copii, deoarece aceste dizabilități sunt însoțite de crize și exacerbări. Odată cu inventarea noilor medicamente, a devenit posibilă menținerea acestora într-o stare destul de adecvată. Prin urmare, persoanele cu DI acum pot fi angajate în câmpul muncii și pot crea familii.

Astăzi, putem întâlni persoane cu tulburări psihice peste tot: în școli, în întreprinderi, în transporturi, pe străzi și în magazine. Dacă nu dispun de un suport adecvat, acestea pot constitui un pericol important în spații publice, destabilizând situația în societate. Prin urmare, statul trebuie să acorde o atenție suficientă monitorizării și tratării persoanelor cu tulburări psihice.

POTENȚIALUL NEUTILIZAT: perspective de angajare pentru persoanele cu DI

De regulă, oamenii cred că o persoană cu dizabilități nu poate să muncească, să aibă o familie, copii, pentru că el însuși are nevoie de ajutor. În esență, o persoană cu dizabilități este percepută de societate ca o sursă de probleme.

Conform previziunilor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, tulburările psihice vor fi printre primele cinci dizabilități care duc la pierderea capacității de muncă.

Experții menționează că, în comparație cu anii '90, numărul pacienților clinicilor de psihiatrie din Moldova sa dublat. Numărul persoanelor care suferă de boli psihice grave, cum ar fi schizofrenia, psihoza maniacal-depresivă și epilepsia, a crescut. Iar tulburările nevrotice și depresia au devenit masive.

Creșterea numărului persoanelor ce suferă de aceste maladii este atribuită de specialiști unei creșteri a numărului de persoane care nu pot fi angajați în câmpul muncii.

Persoanele cu dizabilități mentale, dintre care majoritatea sunt sărace, nu-și permit măcar de a cumpăra medicamentele necesare.

Angajarea persoanelor cu DI este în interesul atât a comunității, cât și a statului, deoarece, în acest caz, persoanele cu dizabilități devin contribuabili cu drepturi și obligații, precum și forță de muncă în profesii cu calificare redusă.

Deși persoanele cu dizabilități intelectuale pot aduce o contribuție valoroasă la locul de muncă, ele sunt de obicei excluse de pe piața muncii și se confruntă cu multe bariere în calea angajării.

Acest articol nu este despre obligația prin lege de a angaja persoanele cu dizabilități, a cărei respectare o cere statul de la angajatori. Și nici despre caritate, atunci când persoanele cu dizabilități sunt angajate din milă, fără a necesita într-adevăr o activitate reală sau de a dezvolta competențe profesionale.

Scopul acestui articol este de a dovedi cu exemple concrete că persoanele cu dizabilități intelectuale pot fi utile în comunitatea lor și a arăta beneficiile angajării lor.

Pot oare lucra persoanele cu dizabilități intelectuale?

De ce trebuie să lucreze persoanele cu DI?

Persoanele cu DI au nevoie de o abordare sistemică pentru dezvoltarea și realizarea potențialului lor de muncă.

Angajarea persoanelor cu dizabilități intelectuale se bazează pe principiile educării, are o durată îndelungată și necesită consistență, persistență și repetabilitate, care se desfășoară în următoarele etape: trezirea interesului față de activitatea de muncă, formarea aptitudinilor, terapia ocupațională, angajarea.

Aceste etape sunt necesare pentru formarea motivației de a munci, a autodeterminării profesionale; consiliere; formarea de competențe profesionale, asistență pentru angajare; socializare; compensarea funcțiilor afectate.

Pentru a identifica și a testa etapele mai sus menționate, A.О. Speranță și Sănătate activează din 2001. Tinerii cu DI, care frecventează centrul de zi al organizației, au fost instruiți în funcție de abilitățile lor timp îndelungat și au fost implicați în terapii ocupaționale - abilități de auto-deservire, realizarea de suveniruri hand-made din diverse materiale, grădinărit etc.

Terapia prin muncă (ocupațională), individualizată și selectată rațional, acționează ca un factor terapeutic. Contribuie la dezvoltarea fizică și intelectuală, corectarea funcțiilor motorii și normalizarea parametrilor fiziologici generali ai corpului (metabolism, sistem cardiovascular, respirator și imunitar), îmbunătățirea somnului, stării de spirit, apetitului.

Terapia prin muncă are un efect pozitiv asupra stării psihologice a persoanei. Implicarea în activități de muncă a persoanelor cu retard mintal urmărește obiective complexe, având în vedere perspectiva formării de competențe și de plasare în câmpul muncii cu integrarea ulterioară în societate.

Cum pot fi angajate persoanele cu DI? Angajarea ghidată (cu acompaniament)

În 2009, în centrul de zi pentru adulți cu DI al A.O. Speranță și Sănătate, a fost pusă baza unui program de instruire în arta culinăriei. Scopul principal al programului este de a oferi persoanelor cu DI oportunitatea de a deveni mai independenți, de a le oferi cunoștințe și competențe adecvate pentru o viață mai activă.

Timp de 10 ani, acest program a crescut și s-a transformat într-un program de angajare ghidată

În 2019, deja 9 adulți cu DI sunt angajați în funcția de ajutori de bucătar în Bucătăria Socială a A.O. Speranță și Sănătate. Ajutorii de bucătar, împreună cu bucătarul-șef și lucrătorul social prepară și livrează la domiciliu prânzuri calde pentru 20 de bătrâni solitari din sectorul Buiucani. Deasemenea, Bucătăria Socială oferă mese zilnic beneficiarilor centrului de zi – în jur de 20-30 persoane adulte cu DI.

Acest program aduce beneficiu reciproc pentru două categorii de persoane social vulnerabile – bătrânii solitari șe adulți cu DI - nu doar nutriția adecvată și terapia ocupațională, ci și comunicarea care le lipsește ambelor categorii…

Lacrimile în ochii bătrâneilor izolați în casele lor și cuvintele de mulțumire dovedesc acest lucru.

Participanții programului, care adesea erau priviți de cei din jur cu precauție, se simt utili în societate și în familiile lor. Doar primesc și salariu pentru munca lor…

Vom menționa doar câteva rezultate identificate:

  • timp de doi ani, ajutorii de bucătar și-au îmbunătățit abilitățile în medie cu 37%;
  • angajații - persoane cu DI - vin la timp la muncă și chiar rămân după orele de lucru pentru a-și îndeplini toate sarcinile de serviciu, ceea ce dovedește un nivel ridicat de responsabilitate.
  • Mai mult, între angajați și clienți (bătrâni) s-au stabilit relații prietenoase, îndeplinindu-le și alte rugăminți, cum ar fi să cumpre pâine sau apă de la magazin, să scuture covoarele, să scoată gunoiul.

Sprijinul continuu din partea Bucătarului-șef și supravegherea suplimentară, atunci când este necesar, este, de asemenea, deosebit de important, deoarece îi ajută pe angajați să învețe cum să-și îndeplinească sarcinile. Este important ca supravegherea și sprijinul suplimentar să fie furnizate "în funcție de necesitate", ceea ce presupune un contact continuu și strâns dintre angajații cu DI și supraveghetori.       

Experiența A.O. Speranță și Sănătate demonstrează că este mult mai ușor de a implica noi angajați cu DI într-un model existent de angajare ghidată. Acest lucru a fost dovedit de noii angajați cu DI care au auzit despre posibilitatea de a fi angajați și au fost implicați în programul “Bucătărie Socială” deja după pilotarea acesteea. Ei foarte repede învață alături de alți lucrători cu DI care au fost pionierii programului și au fost instruiți să prepare bucate de mai mulți ani.  

Având în vedere experiența programului “Bucătărie Socială”, a fost dat startul dezvoltării al celui de-al doilea program de angajare ghidată: modelul de business social - producerea de săpun personalizat.

Frumos ambalat în diferite cutii confecționate manual, săpunul cu ingrediente naturale este deja produs în atelierul A.O. Speranță și Sănătate. Clienții pot alege și comanda forma, dimensiunea, culoarea, mirosul, logo-ul dorite.

Acest program, fiind la început, nu este încă sustenabil financiar. Sperăm, că societatea noastră va deveni mai receptivă și în curând va alege produsele cu menire socială, astfel contribuind la dezvoltarea programelor de angajare ghidată!!!

În viitorul apropiat este planificat startul celui de-al treilea program de angajare ghidată - grădinăritul. Accentul va fi pus în special pe terapie ocupațională și nu pe profit. Cu toate acestea, fructele și legumele proaspete cultivate cu propriile eforturi vor constitui o contribuție la bugetul familiei, iar activitățile la aer vor contribui la menținerea tonusului atât fizic, cât și psihic.

Rezultatele activității A.O. Speranță și Sănătate, precum și studiile internaționale arată că este important să se creeze un mediu de lucru incluziv pentru angajații cu DI.

În paralel cu dezvoltarea de modele pentru angajarea persoanelor cu DI, A.O. Speranță și Sănătate caută oportunități și sprijină persoanele cu DI să găsească un loc de muncă în afara centrului de zi, adică în structuri comerciale obișnuite. Acest lucru nu este un proces ușor, deoarece necesită înțelegerea și implicarea în primul rând a rudelor persoanei cu DI, a specialiștilor din sectorul social / medical, a angajaților și a conducerii companiei etc.

Cu toate acestea, s-a constatat că angajarea ghidată (cu acompaniament) este posibilă. Fiabilitatea rezultatelor se va îmbunătăți dacă numărul de persoane angajate va crește.

Persoanele cu DI pot lucra eficient. Să livreze colete, să ducă cutii, să scoată gunoiul. Fiind în societate, simțind utilitatea sa, îmbunătăținduși statutul socio-economic. Cu toate acestea, ei au nevoie de sprijin permanent din partea personalului instruit.

Ca urmare a cercetării efectuate în trei hoteluri din Australia, unde erau angajați lucrători cu DI, managerii și administratorii au indicat că și ei beneficiază de la conlucrarea cu persoanele cu dizabilități. Atunci când o persoană specială lucrează în colectiv, aceasta unește echipa. Toți membrii echipei gândesc împreună cum să-l ajute. Iar cel mai important e că fiecare se simte brusc într-un mod nou, gândindu-și viața într-un mod diferit....

Pentru angajații cu DI, câștigul a fost că au bani și independență, simt un sentiment de apartenență, sunt autosuficienți și se corelează cu nevoia de muncă "normală" și de conformitate cu organizația. În timpul interviurilor, majoritatea participanților și-au exprimat opinia că oportunitatea de a lucra le-a dat un sentiment de independență și direcție în viață, dincolo de siguranța familiilor lor. Valoarea maximă s-a constatat în modul în care un angajat cu DI se simte "responsabil" pentru activitățile zilnice, cum ar fi călătoria cu autobuzului până la locul de muncă. Era evidentă dorința de a fi independenți și faptul că munca lor le-a dat un sentiment de scop și le-a ajutat să se simtă "normali".

Angajarea ghidată (cu acompaniament), prin experiență teoretică și practică, oferă mai multe oportunități de integrare direct în mediul social și profesional.

Modele de angajare ghidată, care sunt dezvoltate de A.O. Speranță și Sănătate au contribuit semnificativ la integrarea socială a grupurilor vulnerabile și, sperăm, vor fi un exemplu pentru comunitatea noastră.

Astfel, încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu DI contribuie la crearea unor noi conexiuni - canale de comunicare, la scăderea sentimentului de izolare, la satisfacere de la procesul de lucru, la creșterea nivelului lor material, la schimbarea conștiinței.

Și societatea devine mai bună, mai receptivă atunci când interacționează cu astfel de oameni. Ceea ce nouă, societății moldovenești, ne este extrem de necesar.

Materiale foto și video - https://www.facebook.com/Hope-And-Health-162055090495813/

Pilotarea modelelor de angajare ghidată a persoanelor cu DI a devenit posibilă în cadrul proiectului implementat de A.O. Speranță și Sănătate în perioada 2017-2019, în colaborare cu Diakonie Austria, cu sprijinul Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece de Dezvoltare (ADC).                               

Contacte:

Adresa A.O. Speranță și Sănătate – str. Vasile Lupu 81/2, Chișinău, Moldova

Tel. +373 22 71 85 54, e-mail office@hopeandhealth.md

Persoană de contact – Roșcovan Tatiana, Coordonator Program Comunicare și Advocacy, +373 68 338 338, tatiana@hopeandhealth.md