Anunț de participare la programul naţional de instruire a liderilor de cluburi de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii, ediția 2023



Dragi profesori și lucrători de tineret,

Vă invităm să participați la Programul național de instruire a liderilor de cluburi de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii - ediția 2023, desfășurat de Institutul de Instruire în Dezvoltare ”MilleniuM” cu suportul European Youth Foundation al Consiliului Europei.

Cine și cum se poate înscrie?

* cadre didactice din gimnaziu și/sau liceu

* cadre didactice din colegiu sau școală profesională

* lucrătorii de tineret din Centre de Tineret și/sau Organizații de Tineret

Pentru a vă înregistra urmați link-ul https://forms.gle/tkwZyBFo94io1Kqh7

Structura programului:

Etapa 1⃣: Înscrierea în program: până pe 11 octombrie 2023, cu anexarea unei scrisori de garanție din partea organizației / institurției. Vă rugăm să anexați scrisoarea de garanție din partrea organizației Dvs. Model de scrisoare găsiți aici: https://shorturl.at/amDFQ

Etapa 2⃣: Interviu online cu aplicanţii: 17-18 octombrie 2023

Etapa 3⃣: Semnarea contractelor de participare cu persoanele selectate și organizațiile / instituțiile acestora: 20-25 octombrie 2023

Etapa 4⃣: Participarea la Cursul de instruire pe educaţie pentru drepturile omului cu tinerii în perioada 1-5 noiembrie 2023. Vor fi selectați 30 de participanți, care vor parcurge o serie de subiecte precum: educaţie pentru drepturile omului cu tinerii și drepturile sociale ale tinerilor, educaţie non-formală şi metode experiențiale de învățare, participarea tinerilor și organizarea activităţilor cu tinerii, facilitarea jocului ”Intră în Țara Demnității” și multe altele.

Etapa 5⃣: În următoarele luni, liderii de club vor fi susținuți printr-un sistem de mentorat cum să înființeze cluburi de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii în organizația / instituția în care activează.

Etapa 6⃣. Organizarea a 8 sesiuni online pentru membrii cluburilor (liderul și tinerii): Noiembrie 2023 - Ianuarie 2024.

Etapa 7⃣: Facilitarea activităţilor de educație nonformală și de participare a tinerilor în cadrul clubului conform calendarului anual al Drepturilor Omului: Ianuarie - Mai 2024.

Etapa 8⃣: Participarea în vara 2024 la Școala de Vară ”Enter! DignityLand”. Selectarea celor mai activi tineri (maxim 4 tineri din fiecare club + liderul clubului) pentru participarea în vara 2024 la Școala de Vară ” Intră în Țara Demnității”.

Etapa 9⃣: Planificarea durabilității cluburilor pentru următorul an de învățământ.

Obiectivul central al programului este ca, împreună cu liderii de cluburi, să împuternicim aproximativ 300 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 – 15 de ani și 200 tineri cu vârsta cuprinsă între 16 – 20 de ani pentru a deveni cetățeni activi care respectă drepturile omului şi demnitatea umană.

Beneficiile în urma participării în program:

☑ Dezvoltarea competenţelor de a organiza activităţi non-formale în domeniul educaţiei pentru drepturile omului cu tinerii.

☑ Sprijin și formare pentru a deveni lider de club.

☑ Schimb de experiență cu profesori și lucrători de tineret, inclusiv deplasări peste hotare în cadrul programelor de mobilitate a tinerilor.

☑ Resurse educaţionale, metode și instrumente utile pentru coordonarea cluburilor (fiecare club va primi în dar câte un joc ”Intră în Țara Demnității”).

☑ Dezvoltarea unor proiecte benefice pentru organizația / instituția şi comunitatea ta.

☑ Capacitarea tinerilor din comunitatea ta.

Metodologia: Cursul de instruire pe educaţie pentru drepturile omului cu tinerii se bazează pe metodologia dezvoltată de către Consiliul Europei și aplicată în peste 40 de țări membre a Consiliului Europei.