Centrul CONTACT anunță selectarea participanților/participantelor pentru Ediția specială a Academiei Liderului Comunitar



Cover FB Academie

Dacă dorești să devii lider/lideră comunitar/ă de succes prin participare în calitate de candidat/candidată la alegerile locale generale din noiembrie 2023, înscrie-te la Ediția specială a Academiei Liderului Comunitar.

În cadrul acestei ediții, Centrul CONTACT își propune să consolideze capacitățile și să formeze abilități de depășire a barierelor în participarea politică pentru 40 de candidați din grupuri sub-reprezentate la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Cei care vor aplica și vor fi selectați la Ediția specială a Academiei Liderului Comunitar vor avea parte de instruiri în următoarele domenii:

  1. Introducere în administrația publică locală. Domenii, competențe, atribuții; Statutul alesului local.
  2. Legislația electorală. Tipuri de alegeri; Sisteme electorale utilizate în Republica Moldova; Principii de bună practică în alegeri.
  3. Participare în alegeri grupuri sub-reprezentate. Implicații de gen asupra procesului electoral; Femei în alegeri și politică; Discriminare și sexism în alegeri. Candidatura ca femeie, persoană cu dizabilități, reprezentant al minorității naționale.
  4. Managementul campaniei electorale. Planul de campanie; Echipa de campanie; Programul electoral și promovarea intereselor grupurilor subreprezentate; Bugetul campaniei; Finanțarea politică și de campanie legiferată și nelegislativă.
  5. Comunicarea în alegeri. Crearea unui mesaj electoral; Vorbitul în public; Crearea unui plan de comunicare; Comunicarea despre  egalitatea de gen și emanciparea femeilor, despre persoanele cu dizabilități și alte grupuri sub-reprezentate.

Vor fi create 2 grupe a câte 20 de participanți.

Perioada de desfășurare Academiei:

  • 17 – 20 august (prima grupă)            
  • 24 - 27 august (a doua grupă).

Instruirile se vor desfășura în format fizic, în afara Chișinăului, în limba română cu asigurarea, la necesitate, a traducerii în limba rusă.

Cheltuielile de transport ale participanților vor fi asigurate de organizatori.

Eligibilitatea

La această ediție sunt      încurajate      să participe      persoanele cu dizabilități, femeile, persoane de etnie romă și din alte grupuri etnice sub-reprezentate, alte grupe defavorizate, care de obicei pe motive de sănătate, apartenență la anumite grupuri sociale, etnice și de gen nu au posibilitatea să se manifeste plenar în viața politică a țării.

Pentru a vă înscrie la Ediția specială a Academiei Liderului Comunitar vă rugăm să completați și să expediați online formularul  de aplicare pe care îl găsiți aici https://forms.gle/adZaH18n4REaUUyX7

Termenul limită de depunere a formularelor este 5 august 2023, ora 24.00.

Instruirile vor fi realizate   în cadrul proiectului „Academia Liderului Comunitar”  desfășurat de Centrul CONTACT. Proiectul este susținut financiar de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Suedia.