Abilități digitale pentru împuternicirea economică a femeilor – un nou program de instruire al Corpului Păcii în MoldovaPC Moldova logoCorpul Păcii în Moldova, în parteneriat cu Clasa Viitorului, lansează proiectul „Abilități digitale pentru împuternicirea economică a femeilor”. Proiectul vine să contribuie la avansarea profesională a femeilor din 8 comunități, prin dezvoltarea aptitudinilor digitale ale acestora.  

Proiectul își propune să instruiască câte trei femei per comunitate în trei domenii digitale diferite (Google Drive pentru cooperare în echipă, Canva pentru design și Foi de calcul Google pentru bugetare), astfel contribuind la dezvoltarea profesională a participantelor și creând în fiecare comunitate participantă câte un grup-resursă, care va putea împărtăși cunoștințele și ghida ceilalți membri ai comunității.

Proiectul va avea trei componente:

Componenta

Perioada, locul desfășurării

Descriere

1.    Instruirea

15-17 februarie 2023, Chișinău, Clasa Viitorului (Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă)

Instruirea inițială de trei zile va avea loc la Chișinău. Participantele vor avea câteva sesiuni de instruire comune: Email și calendar; Colaborarea în Google Drive; Colaborarea între organizațiile comunitare.

Majoritatea sesiunilor va avea loc pe module, participantele fiind împărțite în trei grupuri:

1.    Google Drive pentru colaborare în echipă (Documente Google, Prezentări Google, Formulare Google, Crearea fișierilor, încărcarea și descărcarea, clasificarea și organizarea fișierelor și dosarelor, colaborare în Google Drive);

2.    Canva pentru design (Interfața, materiale grafice (poster, logo, raport, broșură), biblioteci gratuide de fotografii, videouri și muzică, prezentări interactive, utilizarea imaginilor în Canva, editare video, colaborare, descărcare, programarea publicării);  

3.    Foi de calcul Google pentru Bugetare (Structura tabelelor Google, posibilități, formule, funcții, colaborare, formatare, formatare condiționată, imprimare).

 

Martie 2023, online

Abilități de prezentare și discurs public

2.    Mentorat

Martie – aprilie 2023, online

Sesiuni de mentorat cu formatorii de la instruire, pentru a răspunde la întrebările apărute în procesul de aplicare a cunoștințelor în practică și a susține participantele în pregătirea sesiunilor de împărtășire a cunoștințelor

3.    Sesiunile de împărtășire a abilităților dobândite

Aprilie – mai 2023

Participantele vor organiza câte o sesiune de informare în comunitățile lor, pentru a împărtăși cunoștințele acumulate cu alte femei, interesate în dezvoltarea abilităților digitale.

Criterii de eligibilitate:

  • Echipe a câte trei femei care activează într-o comunitate (același sat, oraș sau Grup de Acțiune Locală);
  • Participantele trebuie să reprezinte organizații sau grupuri care contribuie la dezvoltarea comunitară (biblioteci, primării, centre de tineret, centre comunitare, ONG-uri, GAL-uri, grupuri de inițiativă etc.);
  • Fiecare membră a echipei va alege unul din module (Google Drive pentru cooperare în echipă, Canva pentru design și Foi de calcul Google pentru bugetare), demonstrând relevanța acestuia pentru activitatea ei profesională;
  • Toate participantele vor avea vârsta de minim 18 ani;
  • În cazul unor comunități și organizații mai mari, sunt eligibile echipe în care toate trei membre reprezintă aceeași organizație;
  • Vor avea prioritate echipele din afara Chișinăului;
  • Angajamentul de a participa la toate evenimentele în persoană și online;
  • Angajamentul de a împărtăși cunoștințele și abilitățile acumulate cu alte femei din comunitate, fiecare participantă organizând o sesiune de informare la sfârșitul proiectului.

Cheltuielile de instruire, cazare, alimentare și transport vor fi acoperite de organizatori. Sălile în care va avea loc intrsuirile vor fi echipate cu calculatoare, dar participantele sunt încurajate să aducă propriile laptopuri.

Procesul de aplicare: Pentru a aplica la acest program, echipele vor completa formularul până la data de 3 februarie 2023. Pentru a putea expedia formularul, va trebui să includeți răspunsurile celor trei persoane odată. Găsiți aici întrebările din formular. Toate trei persoane din echipă trebuie să aibă conturi Google și adrese electronice cu extensia gmail.com.

Pentru informații suplimentare, contactați echipa Corpului Păcii în Moldova: Elena Blidari, Specialista Programului Dezvoltare Comunitară și Organizațională eblidari@peacecorps.gov, 069107820. 

Articol adaugat de: Rita Kotenko

telegram