Termen extins: Program de sprijin psihosocial destinat organizațiilor care sprijină refugiații, lansat de People in Need Moldova



People in Need Moldova invită organizațiile societății civile (OSC) și grupurile de inițiativă care oferă asistență persoanelor afectate de războiul din Ucraina să participe la un program de suport psihologic.

Scurtă descriere a proiectului

Proiectul „ACCES: Furnizarea de asistență umanitară multisectorială pentru populațiile afectate de conflict în Ucraina și Republica Moldova”, implementat de un consorțiu condus de organizația neguvernamentală cehă People in Need (PIN), este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin intermediul Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene.

În cadrul acestui proiect, în Moldova se desfășoară un program de sprijin psihosocial pentru organizațiile societății civile. Scopul acestui program este de a ajuta acele organizații non-profit și de voluntariat din Moldova care oferă asistență refugiaților din Ucraina și victimelor războiului. Programul își propune să îi ajute pe cei care sunt supuși stresului, care suferă de epuizare, depresie și alte afecțiuni psihologice grave și să găsească modalități de a face față stresului zilnic în viitor.

PIN organizează diverse activități pentru participanți, care le vor oferi atât oportunitatea de a beneficia de intervenții specifice conduse de un psiholog și alți profesioniști, cât și de a se relaxa și de a se implica în activități de consolidare a echipei.

Despre potențialii participanți la această sesiune de suport psihosocial

PIN invită atât organizațiile nou-create, cât și cele care activează de mai mulți ani în Moldova să participe la programul de suport și reabilitare psihosocială. Vom primi, de asemenea, cereri din partea grupurilor și inițiativelor neînregistrate, inclusiv cele create de cetățeni ucraineni, OSC-uri strămutate din Ucraina, organizații de voluntariat.

Principalele criterii de selecție – organizația sau grupul de inițiativă:

  • oferă deja servicii pentru persoanele afectate de război și lucrează direct cu refugiații;
  • nu a beneficiat sau nu a avut nevoie anterior de ajutor și sprijin psihologic pentru personal și voluntari;
  • de asemenea, ar dori să creeze un mecanism de sprijin psihologic pentru personalul din cadrul organizației lor sau să organizeze un astfel de sistem împreună cu alte organizații și grupuri.

În cadrul acestui program nu pot fi acceptate candidaturi din partea întreprinderilor private, a partidelor politice sau confesiunilor religioase, a autorităților publice sau a organizațiilor afiliate, deoarece programul dat de sprijin psihosocial se adresează actorilor societății civile care nu sunt afiliați la instituții mai mari.

Calendarul programului

Programul începe cu selectarea participanților. Activitățile programului se vor desfășura între noiembrie 2022 și sfârșitul lunii februarie 2023. În cazul în care organizația dumneavoastră este selectată pentru a participa la program, veți putea lua parte la una dintre activitățile descrise mai sus.

Aplicațiile vor fi evaluate de un comitet de selectare, format din reprezentanți PIN Moldova, folosind următoarele criterii:

Criterii

%

Organizația oferă servicii pentru persoanele afectate de război și lucrează direct cu refugiații.

40

Experiență în sprijinirea grupurilor vulnerabile, în special a persoanelor strămutate în interiorul țării și a refugiaților.

10

Organizația nu a beneficiat până acum de ajutor și sprijin psihologic pentru personal și voluntari și are nevoie de el.

30

Organizația și reprezentanții săi doresc să creeze un mecanism de sprijin psihologic pentru personalul din cadrul organizației lor sau să organizeze un astfel de sistem împreună cu alte organizații și grupuri.

20

Aplicare la programul de sprijin psihosocial

Pentru a participa la program, trebuie depuse următoarele documente:

  • Formular de înregistrare completat;
  • Informații privind organizația și numărul de participanți din cadrul acesteia. Indicați, de asemenea, în ce limbă v-ar fi mai confortabil ca evenimentele să se desfășoare. Se va putea alege atât limba română, cât și rusă;
  • CV-urile participanților.

Pachetul de documente trebuie expediat la adresa de e-mail: natalia.hadei@peopleinneed.net.

ANEXĂ: Formularul de înscriere în limbile română și rusă.

Termenul limită pentru depunerea documentelor este 13 noiembrie 2022.

Logo ECHO Rom