Programul național de instruire a liderilor de cluburi de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii



Dragi profesori și lucrători de tineret,

Vă invităm să participați la Programul național de instruire a liderilor de cluburi de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii desfășurat de MilleniuM Training and Development Institute cu suportul Departamentului de Tineret al Consiliului Europei.

Cine și cum se poate înscrie?

Programul vizează pe profesorii de gimnaziu și liceu, lucrătorii de tineret și activiștii civici, care interacționează cu școlile.

Pentru a vă înregistra urmați link-ul https://forms.gle/QcCuPYW5TRgqZ2Um8 

Structura programului:

Pasul 1: Înscrierea în program: până pe 14 iunie 2022

Pasul 2: Interviu online cu aplicanţii: 15-18 iunie 2022

Pasul 3: Semnarea contractelor de participare cu persoanele selectate: 18-22 iunie 2022 

Pasul 4: Participarea la cursul de instruire COMPASS pe educaţie pentru drepturile omului cu tinerii în perioada 27 iunie – 3 iulie 2022. Vor fi selectați 20 de participanți, care vor fi antrenați în teme precum educaţie pentru drepturile omului cu tinerii, educaţie non-formală şi metode experiențiale de educaţie, organizarea activităţilor cu tinerii. La selectare vom da preferinţă celor care aplică împreună cu un/o coleg/ă din şcoală. 

Pasul 5: în următoarele luni, liderii de club vor fi susținuți printr-un sistem de coaching să înființeze cluburi de de educaţie pentru drepturile omului cu tinerii pe lângă școlile în care activează.

Pasul 6: Organizarea activităţilor în cadrul cubului conform calendarului anual al Drepturilor Omuui.

Pasul 7: Participarea elevilor în Hackathon. Selectarea unui grup de elevi cu ajutorul liderilor de club pentru participarea în hackathonul ”Tinerii pentru Drepturile Omului”

Pasul 8: Dezvoltarea durabilă a clubului.

 

Obiectivul central al programului este ca, împreună cu liderii de cluburi, să împuternicim aporximativ 200 de tineri din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 13 – 20 de ani pentru a deveni cetățeni activi care respectă drepturile omului şi demnitatea umană prin propriul exemplu:

Beneficiile directe și indirecte în urma participării în program:

  • Dezvoltarea competenţelor de a organizaactivităţi non-formale în domeniul educaţiei pentru drepturile omului cu tinerii.
  • Schimb de experiență cu profesori și lucrători de tineret, inclusive internaționali.
  • Resurse educaţionale, metode și instrumente utile pentru coordonarea cluburilor
  • Sprijin și formare pentru a deveni lider de club.
  • Dezvoltarea unor proiecte benefice pentru şcoala şi comunitatea ta.
  • Activarea tinerilor din școala ta.

Metodologia: cursul de instruire COMPAS pe educaţie pentru drepturile omului cu tinerii  este conform metodologiei dezvoltate de Consiliul Europei și aplicată în peste 40 de țări member a Consiliului Europei.

Trainerii:

Vitalie Cîrhană – directorul Institutulu de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”, trainer cu experienţă europeană de peste 15 ani 

Alexandra Isaicul – Coordonatoare programe internaționale și trainer cu experienţă de 5 ani.