Un centru de dezvoltare pentru copii a fost deschis la Anenii Noi cu sprijinul UE și al Suediei



La Anenii Noi a fost deschis un centru de dezvoltare pentru copiii cu vârsta între 3 și 7 ani. Acesta va funcționa după un concept inovativ, care se bazează pe principiul parenting-ului pozitiv, dezvoltarea creativă și dezvoltarea emoțională inteligentă a micuților.

poza 1

Oferim servicii de logopedie, pregătirea pentru școală, lucrul cu psihopedagogul. La fel, oferim copiilor posibilitatea de a se dezvolta prin creație. Acest serviciu s-a dovedit a fi foarte necesar, pentru că la noi vin nu doar copii din Anenii Noi, dar și din satele raionului Anenii Noi”, spune Natalia Roscot, administratoarea Centrului „Poveste”.

Potrivit Nataliei Roscot, deși nu a făcut reclamă, centrul s-a bucurat de interes din partea mai multor părinți în cele două săptămâni de activitate de probă, până la inaugurarea din 22 decembrie.

Însăși centrul are ca scop, pe lângă a ajuta copiii să învețe anumite abilități academice - să citească, să numere, să calculeze - să învețe și anumite abilități sociale și, de asemenea, să fie conștienți de emoțiile personale, cum să gestioneze un anumit stres, ca în cele din urmă să devină niște adulți armonioși”, explică Andrei Eșanu, directorul Federației Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova, entitate care a creat Centrul „Poveste”.

Suntem încurajați și avem speranțe mari pentru acest centru datorită faptului că îi vedeam necesitatea, dar și faptului că mulți părinți își exprimă interesul în serviciile pe care le putem oferi. Până acum, Centrul a fost frecventat de circa 10 copii din Anenii Noi și localitățile rurale, dar și 4 copii din Ucraina. Am pregătit activitate separată pentru copiii refugiați, dat fiind limbile vorbite și abordarea individuală necesară pentru ei”, a adăugat Andrei Eșanu.

Ne bucură foarte mult faptul că un așa centru s-a deschis anume la noi, la Anenii Noi. Avem foarte multe adresări de la familiile cu copii care ar dori să beneficieze de serviciile unui logoped sau psiholog, deoarece noi nu suntem în stare să acordăm așa servicii, în calitate de administrație publică”, spune Zinaida Bunescu, șefa Direcției Asistență Socială din raionul Anenii Noi.

poza 2

Servicii gratuite pentru copiii refugiați și cei din familiile socialmente vulnerabile

Centrul “Poveste” a fost creat și conceput de Federația Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova ca și o întreprindere socială. Centrul are ca scop incluziunea copiilor din categorii defavorizate în activitățile centrului.

Pe lângă profitul mult așteptat, se așteaptă și un impact social care prevede că copiii din păturile socialmente vulnerabile vor fi incluși în activitățile acestui centru”, spune Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană, organizația care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Suediei, implementează acest proiect.

Deoarece Centrul este o întreprindere socială, există componenta de profit. Cu alte cuvinte, sunt servicii contra plată, dar există și componentă socială. Profitul îl vom reinvesti ca să beneficieze de Centru și grupurile mai vulnerabile, care nu pot să-și permită să achite serviciile pe care le oferim”, mai spune Andrei Eșanu, care speră că în viitor se va majora numărul serviciilor oferite de Centru, dar și se va îmbunătăți calitatea acestora.

poza 3

„Fiecare copil, înainte de a pleca la școală, are nevoie de un sprijin, fie el să-și dezvolte anumite abilități manuale sau cognitive. De exemplu - să învățăm alfabetul, să facem ceva lucruri manual. Lucrez cu copiii atât în grup, cât și individual, în funcție de cerințele părinților”, spune Diana Donos, psihopedagog și educatoare la Centrul „Poveste”.

Iar Diana Buzu, una dintre mămicile care își aduc copii la acest Centru, mărturisește că a ales acest loc pentru că băiatul său, în vârstă de 6 ani, are nevoie de serviciile unui logoped: „Din păcate sunt puțini specialiști în Anenii Noi. Noi am fost foarte bucuroși că am găsit aici un logoped. Astfel, va fi mai ușoară și pregătirea pentru școală”, spune Diana.

Suportul pentru deschiderea centrului ”Poveste” a fost oferit în cadrul proiectului ”Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia fiind implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact.