Antreprenorii moldoveni ar putea dezvolta soluții tehnologice în domeniul energiei geotermaleAntreprenorii moldoveni ar putea dezvolta soluții tehnologice în domeniul energiei geotermale

În căutarea unor resurse cât mai eficiente pentru încălzire, tot mai multe țări își îndreaptă atenția spre resursele geotermale. La nivel global acestea sunt mult mai mari decât cele de cărbuni, petrol, uraniu și gaze naturale luate împreună, iar potențialul de dezvoltare este pe măsură. Cea mai importantă țară din lume care folosește energia geotermală este Islanda, iar pe 1 decembrie, la Chișinău, mai mulți experți islandezi își vor prezenta studiile de caz în cadrul „Investor Connect 2023” – un eveniment de conectare între investitorii din domeniul energiei curate și antreprenorii moldoveni care își doresc să dezvolte soluții tehnologice pentru industria geotermală.

Evenimentul va avea loc în format hybrid, cu începere de la ora 11:30, la Tekwill (str. Studenților 9/11), platforma pe care experți internaționali vor relata despre cele mai recente evoluții în tehnologia geotermală, avantajele și oportunitățile acestei tehnologii, precum și tendințele de investiții.

„Energia geotermală este următoarea „oportunitate regenerabilă” care deja demonstrează un interes sporit pentru consumatori. Pe lângă stabilitatea în generare, comparativ cu alte surse de energie regenerabilă intermitente, cum ar fi cea eoliană și cea solară, energia geotermală oferă mai multe opțiuni de valorificare, în funcție de tipul tehnologiei utilizate. În Republica Moldova există unele zone care prezintă interes pentru a fi examinate din perspectiva valorificării energiei geotermale în scopuri industriale. Prin organizarea acestui gen de evenimente, ne dorim să contribuim la promovarea adoptării energiei geotermale ca soluție de energie durabilă în Republica Moldova, să încurajăm colaborările, dar și să facilităm atragerea investițiilor în asemenea tehnologii”, a declarat Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

„Energia geotermală, recunoscută pentru capacitatea sa regenerabilă și durabilitate, este subiectul principal al acestui eveniment. Scopul nostru este de a facilita interacțiunile dintre participanții ambelor state, pentru a se implica mai activ în elaborarea soluțiilor tehnologice geotermale. Inițiativa se încadrează în contextul internațional actual, unde Islanda servește drept exemplu eminent în utilizarea acestor resurse, fapt ce creează premisele unor parteneriate de succes în sectorul energiei geotermale din Islanda și cu investitorii din Republica Moldova”, explică Nicolae Soloviov, manager de proiect UNIDO, Programul GCIP Moldova.

În cadrul sesiunilor de networking ale evenimentului „Investor Connect 2023” participanții vor avea posibilitatea să exploreze potențialul domeniului și să identifice proiecte viabile pe care le-ar putea dezvolta pe viitor, punând bazele unor colaborări dintre sectorul geotermal islandez și comunitatea de oameni de afaceri locală.

Doritorii de a participa la eveniment se pot înregistra la https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMk5RqGDDP_EavIgZGLuSgNARbmDswMwZV2tHrjMuzGnahrQ/viewform

Pentru informații suplimentare despre „Investor Connect 2023” și pentru a fi la curent cu ultimele actualizări legate de eveniment, vizitați paginile dedicate pe Facebook sau LinkedIn

Despre „Investor Connect 2023”

„Investor Connect 2023” este organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (Programul Global de Inovație în Tehnologii Curate din Moldova (GCIP Moldova) și Fondul Global de Mediu (GEF), pentru a facilita parteneriatele strategice în domeniu și a crea platforme de conexiune între inovatori și sursele de finanțare, esențiale pentru avansarea și implementarea soluțiilor geotermale.