Emoții, empatie și susținere pentru refugiații din comunitățile din Moldova, la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

Emoții, empatie și susținere pentru refugiații din comunitățile din Moldova, la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

Peste 150 de persoane din toată țara și-au dat întâlnire la evenimentul de încheiere a proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.” Refugiați, familii care îi găzduiesc, autorități publice locale și centrale, reprezentanții ONG-urilor locale, dar și oamenii din comunități au povestit cum au reușit împreună să susțină integrarea și incluziunea socială a peste opt mii de persoane care au fugit din calea războiului.

În cadrul inițiativei au fost create 12 Echipe Mobile Multidisciplinare formate din trei specialiști: jurist, psiholog și asistent social, care, timp de un an, au oferit suport și consiliere calificată persoanelor refugiate din Ucraina și băștinașilor din localitățile-gazdă, după metodologia „door-to-door”. Proiectul a oferit suport financiar și pentru 22 de proiecte sociale scrise și implementate de grupurile de inițiativă locale, în cooperare cu administrația publică locală și membrii comunității care contribuie la coeziunea socială și integrarea persoanelor refugiate în comunitate.

Mariana Buruiană, Directoare Executivă, Centrul de Drept al Femeilor din Moldova: „Acest proiect a fost în primul rând despre oameni, despre comunitățile din care veniți dvs., despre cei care au căutat refugiu în Republica Moldova. Or, noi am răspuns așa cum trebuie să răspundă oamenii: fiind aproape, oferind înțelegere, acordând ajutorul necesar, discutând cu oamenii pentru a afla de ce au nevoie. Am un sentiment de profundă recunoștință, de mulțumire profundă pentru tot ce am reușit noi împreună și fiecare dintre dvs. Este despre muncă, despre emoții, pentru că altfel nu s-ar fi reușit. Ați avut un rol de chemare profesională, dar întâi de toate ați reacționat în calitate de oameni, ați făcut-o din suflet. Atunci când este nevoie să oferim ajutor, să o facem în cel mai corect și uman mod posibil!”

Lyydia Makinen, Coordonator Protecție OXFAM: „Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, OXFAM a decis să-și extindă intervenția în Moldova. Am avut deosebita plăcere să colaborăm cu Centrul de Drept al Femeilor, o organizație care împărtășește valorile OXFAM, care lucrează cu sârguință pentru a promova drepturile femeilor și egalitatea de gen. Suntem mândri că am reușit împreună cu dvs. să susținem munca echipelor mobile prin consiliere juridică, socială și psihologică, care la nivel comunitar au contribuit la coeziunea socială. De asemenea, am susținut coeziunea socială dintre localnici și refugiați prin implementarea inițiativelor comunitare.”

Proiectul a oferit susținere financiară pentru amenajarea terenurilor de joacă și practicarea sportului, procurarea decorului și a echipamentului tehnic pentru centrele de creație, donații de carte, jocuri de societate și modernizarea bibliotecilor sătești, asigurarea inventarului necesar pentru desfășurarea competițiilor sportive, mobilarea și echiparea spațiilor de socializare și culturalizare, achiziționarea paturilor și a saltelelor pentru grădinițe, dar și deschiderea unor spații sigure de joacă.

Anna Susarenco, managera proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”: „Această inițiativă a venit într-o perioadă extrem de dificilă pentru noi ca societate și pentru vecinii noștri din Ucraina. Ceea ce am văzut timp de un an în comunitățile din țară m-a motivat să continui să fac lucruri frumoase. A fost un efort continuu al întregii echipe pentru a asigura că acoperim necesitățile de bază prin programul de asistență cash, că acoperim toate necesitățile de informare și consiliere primară prin asistența echipelor mobile și că promovăm coeziunea socială prin susținerea comunităților. Împreună ne-am susținut reciproc, am învățat să fim solidari și să navigăm prin situații de criză. Astăzi avem multe experiențe valoroase și mii de oameni pe care am reușit să îi ajutăm.”

În cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, timp de un an, echipele mobile au efectuat 1085 de vizite în 393 de localități. Echipele multidisciplinare au oferit asistență juridică pentru 7487 de persoane, asistență psihologică pentru 6334 de persoane și asistență socială în 8535 de cazuri.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, cu susținerea OXFAM, cu scopul de a preveni și de a răspunde cazurilor de violență în bază de gen, în contextul crizei refugiaților, în perioada aprilie 2022 – aprilie 2023.