Conferința „Fintech Moldova”: experți internaționali vor discuta noile tendințe fintech



Fintech-urile și băncile sunt într-o competiție acerbă pentru inovarea și ajustarea serviciilor financiare. Pe măsură ce apar noi tehnologii, instituțiile financiare și bancare se adaptează, pentru a răspunde necesităților populației, iar asta duce la apariția altor modele de afaceri în sectorul serviciilor financiare.

Această tendință se regăsește printre subiectele ce urmează a fi discutate la „Fintech Moldova Conference 2022” , eveniment la care își dau întâlnire unii dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali. Este o platformă unică, care permite specialiștilor din domeniul fintech să împărtășească experiențe, perspective și strategii pentru viitor.

Evenimentul este organizat de ATIC, cu susținerea maib și Mastercard.

Mai mulți experți internaționali sunt așteptați la cel mai mare eveniment fintech din țara noastră, printre care:

Andrei Buzgan – a deținut funcții de conducere în companii de asigurări și în industria Head of Oversight Division. În ultimii 9 ani, a remodelat piața de credit din România, în calitate de CEO al Companiei „Credius”. Experiența în domenii distincte i-a permis să aplice o viziune nonconformistă asupra sistemului de creditare din România.

Daniel Pana – inginer de profesie, cu peste 12 ani de experiență în industria bancară și 8 ani în industria IT&C. În martie 2021 s-a alăturat FintechOS, unde este director comercial responsabil pentru Europa Centrală și de Est, ajutând băncile și alte instituții financiare să-și modernizeze agenda digitală.

 Alexandru Savinov – director, Departamentul vânzări, DAAC digital. Este responsabil de gestionarea și închiderea conturilor cheie și se ocupă de unele dintre cele mai mari bănci și instituții financiare din Moldova.

Macar Stoianov – consultant financiar, MAIB. A lucrat pentru McKinsey & Company, fiind implicat în proiecte din domeniul finanțelor, strategiei de afaceri, precum și în transformarea digitală și operațiunile de bază. La începutul carierei sale, a deținut funcții la KBC Group și ING Group a dobândit o vastă experiență în finanțe, managementul riscului, inclusiv în bugetare și stabilirea prețurilor.

Hugo Araújo – Chief Executive Officer al SIBS Romania & Romcard, cel mai mare centru de procesare a plăților din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul plăților electronice, dar și furnizarea de inițiative și creșterea veniturilor, sau deschiderea de noi piețe profitabile, de la zero. Înainte de a se alătura SIBS România, Hugo Araújo a ocupat diverse poziții de conducere în grupul SIBS – director general al SIBS International, membru al Consiliului de administrație al Paytel în Polonia, director general al SIBS Pagamentos în Portugalia.

Igor Cialenco – profesor titular și președinte asociat al Departamentului de Matematică Aplicată de la Institutul de Tehnologie din Illinois (Chicago, SUA). Interesele sale principale de cercetare vizează ingineria financiară și analiza stocastică, consecvența timpului în luarea deciziilor, stabilirea prețurilor neliniare, riscul de contrapartidă, investiții optime, consiliere robotică și învățare prin consolidare.

 Jay Tikam – Managing Director al Vedanvi, o firmă de consultanță fintech cu sediul la Londra, dar care operează în toată lumea, în special pe piețele emergente, pentru a contribui la realizarea incluziunii financiare. Jay Tikam are o vastă experiență de lucru în regiunea Balcanilor de Vest, contribuind la construirea ecosistemelor Fintech și ajutând autoritățile de reglementare să dezvolte strategii naționale în acest domeniu. A fost bancher și director de asigurări, iar în sectorul fintech activează din 2013. A ajutat mai multe firme fintech să-și lanseze și să-și dezvolte afacerile, precum și să asigure licențele de reglementare în Marea Britanie.

Parteneriate pentru dezvoltarea domeniului fintech

În ultimii ani, industria fintech prezintă interes pentru comunitățile din Moldova. Startup-urile, companiile financiare și IT și-au concentrat atenția asupra a ceea ce înseamnă fintech și ce beneficii pot fi oferite societății. Astfel, tot mai mulți actori din domeniu manifestă deschidere pentru crearea platformelor necesare schimbului de expertiză tehnologică și cunoștințe în industria financiară.

Ana Chirița, directoare de proiecte strategice ATIC: „Evenimentul reprezintă o platformă potrivită pentru inițierea unui dialog de business pentru profesioniști și creează condițiile propice pentru schimbul de bune practici, experiențe și expertiză. Dialogul a devenit și mai important, în condițiile în care Republica Moldova s-a aliniat trendurilor internaționale cu privire la explorarea noilor tehnologii și  implementarea celor mai recente inițiative legale, care pun în mișcare mai multe servicii financiare, precum: Open Banking, Regulatory Sandbox și Instant Payment System.”

Irina Untila, Director Biroul Mastercard din Moldova:Prin tranziția la plățile digitale, dezvoltarea open banking-ului și răspândirea criptomonedelor, industria financiară se schimbă rapid, iar companiile fintech au un rol important în acest proces. Fiind o companie internațională, Mastercard are o misiune în creșterea ecosistemului fintech și crearea de noi oportunități de colaborare, în beneficiul industriei și al consumatorilor. Pentru al patrulea an consecutiv, suntem partenerul «Fintech Moldova Conference» – o platformă importantă de discuții, care creează oportunități de dialog, schimb de experiență și contribuie la dezvoltarea pieței financiare din Moldova."

Giorgi Shagidze, președintele MAIB:Fintech inspiră băncile crească competitivitatea, să ofere mai multă comoditate, transparență și servicii personalizate pentru clienți. Accentul strategic al MAIB este pe experiența clienților și dezvoltarea digitală, iar pentru că tot mai multe servicii trec pe online, inovația devine una dintre valorile-cheie ale MAIB. Suntem bucuroși să sprijinim Conferința «Fintech Moldova 2022», împreună cu Mastercard, partenerul nostru în furnizarea de inovație.”

Lilian Guzun, CEO IuteCredit Moldova: „Dezvoltarea tehnologiilor în domeniul financiar constituie o prioritate pentru țara noastră, inclusiv pentru IuteCredit. Participarea în calitate de parteneri ai Conferinței «Fintech Moldova 2022» este declarația noastră de susținere a acestui domeniu. Sprijinim progresul și inițiativele de digitalizare și ne dorim să formăm parteneriate puternice cu reprezentanții acestui sector. Fiecare an vine cu alte inovații și sperăm că această ediție nu va fi o excepție.”

Conferința „Fintech Moldova” este la a patra ediție și va fi găzduită de „Tekwill” – proiect recunoscut în comunitatea locală și internațională, care  încurajează utilizarea tehnologiilor informaționale pentru progresul mai multor domenii –, cu susținerea maib și Mastercard.

Peste 250 de participanți sunt așteptați la conferință, care va reuni jucători importanți din industrie, atât locali, cât și internaționali.

Încă te mai poți înregistra la „Fintech Moldova Conference 2021”!

Biletele pot fi achiziționate aici: https://fintech.md/fmc22/

 

          „Fintech Moldova Conference 2022” va avea loc pe 30 septembrie, începând cu ora 10:00, în incinta Tekwill (Strada Studenților 9/11, Chișinău).