Dezbatere publică „Combaterea dezinformării în Republica Moldova: tendințe și impact”



Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Institute for War and Peace Reporting (IWPR) invită la dezbaterea „Combaterea dezinformării în Republica Moldova: tendințe și impact”, care va avea loc pe 26 septembrie 2022, în mun. Chișinău.

Înregistrarea prealabilă la api@api.md până pe 22 septembrie 2022.

Evenimentul va cuprinde două sesiuni de bază:

  1. Cât de eficiente sunt politicile publice curente de combatere a dezinformării?

       Teme de discuție:

  • Evaluarea impactului campaniilor de dezinformare în contextul crizelor din ultimii ani (pandemia, criza energetică, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza de securitate);
  • Care a fost efectul blocării de către SIS a unor site-uri în perioada stării de urgență?
  • Politicienii și alte persoane publice ca agenți ai dezinformării: ce scopuri urmăresc și cum reacționează societatea și organele de drept?
  • Cum are loc dezinformarea și manipularea prin intermediul mass-media;
  • Cum se aplică modificările recente la Codul serviciilor media audiovizuale și cum au influențat calitatea informației transmise de televiziunile din Moldova?
  • Cum reacționează instituțiile publice din Moldova la campaniile de dezinformare.

    2. Perspectivele securității informaționale în R. Moldova

       Teme de discuție:

  • Strategia securității informaționale a Republicii Moldova: la ce etapă se află, ce îmbunătățirii ar trebuie aduse și cine anume ar trebui implicat? Când va deveni funcțional Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale?
  • Cum poate fi diminuat impactul dezinformării în mediul online?
  • Propunerile de amendare a legislației pentru a oferi SIS (sau altei autorități) competențe de blocare a unor platforme de informare și comunicare: o idee bună sau nu?

Invităm reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare, deputați și membri ai comisiilor parlamentare, experți, lideri de opinie, jurnaliști.

Evenimentul este parte a proiectului regional „Amplifică, verifică, implică: accesul la informație pentru democratizare și bună guvernare în Eurasia” implementat de Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), care promovează creșterea democratică, guvernanța participativă și cooperarea transfrontalieră prin consolidarea societății civile și a mass-media independente din Asia Centrală, Europa de Est și Caucaz. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.