Asociația Obștească Prietena Mea este în căutarea unui psiholog/unei psiholoage pentru organizarea unor discuții de grup cu părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități



Asociația Obștească Prietena Mea este în căutarea unui psiholog/unei psiholoage pentru organizarea unor discuții de grup cu părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități

Despre organizație

„Prietena Mea”, este asociația obștească ce are scopul să sporească gradul de conștientizare și acceptare a sindromului Down și a altor dizabilități prin informarea și sensibilizarea societății. 

Background:

Asociația „Prietena Mea” în colaborare cu UNICEF Moldova, va dezvolta prima platformă pentru părinții cu copii cu dizabilități din Republica Moldova, care va sprijini părinții  în diferite etape de acceptare a dizabilității. Platforma abilitare.md va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane. 

În contextul Republicii Moldova nu există o resursă holistică care acoperă gama de informație oferită de abilitare.md. Platforma va furniza informații, resurse educaționale, cu scopul de a asigura referințe pentru diverse tipuri de dizabilități, tratamente, terapii și opțiuni educaționale. Astfel, abilitare.md își propune să formeze grupuri de suport format din mame și tați din regiuni care vor desfășura activități de advocacy în mediul lor. Pentru a asigura sustenabilitatea, abilitare.md va asigura ghiduri și tutoriale pentru părinți despre cum să abordeze și gestioneze nevoile specifice ale copiilor lor, inclusiv cele legate de atitudini și comportamente, cum ar fi discriminarea și stigmatizarea. Platforma va facilita discuții prin intermediul unui forum în care părinții pot interacționa, împărtăși experiențe și sfaturi, astfel stabilind conexiuni cu alți părinți care au copii cu dizabilități similare.

abilitare.md este un proiect cu ambiția de a contribui la împuternicirea părinților, suportul și încurajarea lor.

Pentru înțelegerea nevoilor specifice, a provocărilor și atitudinilor părinților copiilor cu dizabilități, vor fi efectuate Sesiuni de Consultare și împuternicire a părinților și îngrijitorilor copiilor cu nevoi speciale (discuții în grup) în 4 regiuni din Moldova (4 zile întregi). Vor participa câte 30 părinți per zi.  

Scopul general al acestei discuții de grup este de a valida datele obținute în chestionarele structurate. Discuțiile ar trebui să fie interactive, captivante și responsabile. 

Obiectivele specifice ale celor 4 zile dedicate Discuțiilor de Grup sunt: 

  • Identificarea percepțiilor față de copiii cu dizabilități (din perspectiva părinților), dar și a părinților/îngrijitorilor acestora
  • Identificarea atitudinilor față de copiii cu dizabilități (din perspectiva părinților), dar și a părinților/îngrijitorilor acestora
  • Identificarea elementelor de stigmatizare (stereotipuri, prejudecăți, discriminare) experimentată de părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități
  • Identificarea provocărilor cu care se confruntă părinții/ îngrijitorii copiilor cu dizabilități, dar și a nevoilor specifice ale acestora.

Astfel, bazându-se pe cele 4 obiective, consultantul va fi responsabil de: 

  1. Completarea împreună cu părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități a unui chestionar structurat (elaborat de A.O. Prietena Mea). 
  2. Elaborarea metodologiei pentru a identifica nevoile specifice, provocările și atitudinile cu care se confruntă părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități (cu suportul A.O. Prietena Mea). Acestea ar trebui să conțină:

2.1 Întrebări calitative/ aprofundate pentru identificarea nevoilor specifice cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități, bazându-se pe tematicile propuse.

2.3 Jocuri sau alte instrumente pentru a determina nevoile lor (inclusiv pentru a se cunoaște părinții)

2.4 Identificarea tematicilor/ direcțiilor pentru materiale care vor fi ulterior dezvoltate pe abilitare.md. Acestea vor putea conține întrebări sau alte instrumente care să determine tematicile sau ariile de interes ale părinților și îngrijitorilor (ce ar dori să le ofere platforma abilitare.md)

2.5 Recomandări și coaching în depășirea problemelor personale și de familie din punctul de vedere psihologic (în cazul interacțiunii cu părinții pentru activitățile de mai sus)

  1. Raportul de activitate cu recomandări pentru echipa Prietena Mea în urma acestor activități.

RESPONSABILITĂȚI ȘI ATRIBUȚII

Produsele livrabile

1. Dezvoltarea metodologiei pentru a identifica nevoile specifice, provocările și atitudinile cu care se confruntă părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități, în baza scopului general al proiectului.

Termen limită: Noiembrie 2023

Sarcina de lucru: 2 zile

2. 4 sesiuni de consultare și împuternicire a părinților și îngrijitorilor copiilor cu nevoi speciale (1 per zi), dezvoltate și desfășurate de psiholog.

Termen limită: noiembrie 2023

Sarcina de lucru: 4 zile

3. Raportul de activitate cu recomandările pentru echipa Prietena mea împuternicirea părinților.

Termen limită: până la 10 decembrie

Sarcina de lucru: 2 zile

STRUCTURI INSTITUȚIONALE

Contractantul va lucra în strânsă colaborare cu Prietena Mea și va fi supervizat și evaluat direct de managerul proiectului.

STRUCTURI FINANCIARE

Consultantul va întocmi un raport care indică sarcinile îndeplinite și va fi plătit în funcție de numărul de rezultate realizate și zilele de lucru (10 zile).

CERINȚE DE CALIFICARE (APTITUDINI ȘI EXPERIENȚĂ NECESARE)

Calificări academice:

  • Master în psihologie.

Experiență și abilități:

  • Cel puțin 8 ani de experiență profesională la nivel național în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități
  • Cel puțin 3 ani de experiență în mobilizarea și împuternicirea familiilor persoanelor cu dizabilități
  • Cunoștințe de muncă/cunoștințe detaliate în domeniul subiectului 
  • Cunoștințe și expertiză în domeniul psihologiei familiei copiilor/persoanelor cu dizabilități
  • Cunoștințe și experiență în domeniul consilierii psihologice și împuternicirii familiilor copiilor/persoanelor cu dizabilități
  • Înțelegerea abordărilor în munca cu persoanele cu dizabilități și membrii familiilor acestora
  • Dezvoltare și eficiență operațională
  • Abilități excelente de comunicare și de lucru în echipă
  • Abilități puternice de organizare
  • Capacitatea de a interacționa și comunica cu familiile persoanelor cu dizabilități pe subiectul respectiv
  • Performanță dovedită în organizarea activităților orientate către împuternicirea familiilor persoanelor cu dizabilități
  • Se adaptează flexibil la situații schimbătoare, depășește obstacolele și se recuperează rapid din situațiile dificile.

Buget:

Bugetul pentru această poziție este 27.000 MDL (2700 MDL per zi)

Cronologie:

  • Proiectul va începe la [3 noiembrie] și este de așteptat să fie finalizat până la 15 decembrie 2023.

Raportare:

Psihologul va raporta la Adamciuc Ludmila, manager de proiect, care va fi principalul punct de contact în timpul proiectului.

Depunerea cererii:

Candidații interesați sunt rugați să-și trimită propunerile și CV-urile la prietenameaong@gmail.com până la 6 noiembrie.

ASIGURAREA EGALITĂȚII ȘI A NON-DISCRIMINĂRII

Contractantul/a este obligat/ă să se abțină de la incitarea la violență sau la ură și de la discriminare pe motive de sex, naționalitate, vârstă, origine etnică, religie, orientare sexuală, etc. Această obligație se aplică tuturor activităților întreprinse de contractant/ă, inclusiv celor care nu intră în cadrul prezentului contract. Orice încălcare a obligației menționate mai sus justifică rezilierea imediată a prezentului contract de către A. O. Prietena Mea și oferă dreptul A. O. Prietena Mea să solicite rambursarea integrală a contribuției sale.

Toți/oate subcontractanții/tele care lucrează la executarea prezentului contract trebuie să respecte prezenta obligație.

 

Articol adaugat de: Diana Adamciuc