AO AVE Copiii angajează Grup de consultanți naționali pentru evaluarea rapidă a capacităților de protecție a copilului ale membrilor Comitetului Național Olimpic și Sportiv și elaborarea Politicii de Protecție a Copilului



Termeni de Referință

Grup de consultanți naționali pentru evaluarea rapidă a capacităților de protecție a copilului ale membrilor Comitetului Național Olimpic și Sportiv și elaborarea Politicii de Protecție a Copilului

Locație: Chișinău, Republica Moldova

Durată și termene: 15 zile în perioada imediat – 30 Septembrie 2021

1. Context

AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” este un ONG independent, democratic, apolitic, nereligios din Republica Moldova, fondat în 1992 cu scopul de a proteja drepturile copiilor și de a îmbunătăți viața celor mai defavorizați copii (abandonați, neînsoțiți, aflați în situații de stradă, victime ale violenței, inclusiv traficul de copii, refugiați și solicitanți de azil, adolescenți care părăsesc îngrijirea alternativă etc.) și familii. Implicarea acestor copii și tineri în sport are un impact important asupra capacității lor fizice, a bunăstării mentale și a capacităților de interacțiune socială. Pentru ca acest lucru să se întâmple, o condiție critică este securitatea activităților sportive din perspectiva violenței, inclusiv prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

Cea mai recentă și singura cercetare, realizată de federația de fotbal din Moldova, indică lipsa unor politici interne de protecție a copiilor împotriva violenței, precum și lipsa cunoștințelor și abilităților antrenorilor cu privire la identificarea semnelor de violență și gestionarea cazurilor a violenței, inclusiv a violenței sexuale împotriva copiilor în sport.

Deși sportul este dezvoltare, lipsa unui mediu sigur în ceea ce privește violența diminuează impactul acestuia asupra copiilor și tinerilor.

În acest sens, AVE Copiii a semnat un Memorandum de înțelegere cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) pentru a promova în mod proactiv drepturile copiilor din Republica Moldova de a practica sportul în condiții de siguranță și fără violențe de orice fel (fizice, psihologice, abuz sexual sau neglijare). Această inițiativă a primit sprijinul Consiliului Europei prin Proiectul Prevenirea exploatării și abuzului sexual al copiilor în domeniul sportului.

Proiectul își propune să sprijine profesioniștii sportivi din Moldova pentru a preveni abuzul sexual și violența copiilor și pentru a proteja copiii împotriva violenței în sport. În acest sens AVE Copiii va dezvolta un set de activități având ca obiectiv următoarele:

  • Creșterea gradului de conștientizare a profesioniștilor din sport și a copiilor care practică activități sportive cu privire la riscurile violenței împotriva copiilor, în special ale abuzului și exploatării sexuale a copiilor, precum și măsurilor de abordare a acestor riscuri;
  • Dezvoltarea capacităților profesioniștilor din domeniul sportului pentru a proteja copiii de violență, în special abuz și exploatare sexuală a copiilor în domeniul sportului.

În cadrul acestui proiect, AVE Copiii caută un grup de consultanți naționali care să realizeze o evaluare rapidă a capacităților de protecție a copilului ale membrilor CNOS.

2. Scopul consultanței

Consultanța are drept scop îmbunătățirea capacităților de protecție a copilului ale membrilor Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

3. Obiectivele consultanței

1) Evaluarea rapidă a capacităților de protecție a copilului ale membrilor CNOS, inclusiv:

  • Evaluarea angajamentelor membrilor CNOS privind protecția copiilor în sport, în special, dar nelimitat la cele de prevenire și combatere a abuzului și exploatării sexuale a copiilor în sport;
  • Evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor membrilor CNOS privind protecția copiilor în sport, în special, dar nelimitat la cele de prevenire și combatere a abuzului și exploatării sexuale a copiilor în sport;
  • Identificarea factorilor determinanți ai atitudinilor și practicilor existente privind protecția copiilor în sport, în special, dar nelimitat la cele de prevenire și combatere a abuzului și exploatării sexuale a copiilor în sport;

2) Elaborarea Politicii de protecție a copilului a CNOS.

4. Detalii privind consultanța

Estimativ, această consultanță urmează să înceapă imediat și să dureze până la 30 Septembrie 2021.

Pentru a atinge obiectivele menționate mai sus, grupul de consultanți urmează:

1) Să colaboreze îndeaproape cu AO AVE Copiii și CNOS;

2) Să coordoneze la timp produsele și termenele de limită;

3) Să livreze Raportul final de evaluare nu mai târziu de 10 Septembrie 2021;

4) Să livreze Politica de Protecție a Copilului (versiunea a 2-a) nu mai târziu de 26 Septembrie 2021.

 

5. Produse și termene

Sarcini

Produse

Termene

1. Elaborarea metodologiei de evaluare și a instrumentelor de colectare a datelor

Metodologia de evaluare și instrumentele de colectare a datelor transmise la AO AVE Copiii pentru comentarii și ghidare

1 zi de lucru (până la 6 august 2021)

2. Colectarea datelor: monitorizarea completării chestionarelor și coordonarea procesului cu CNOS

Chestionare completate; Notițe de la interviuri

2 zile de lucru (în perioada 2-20 august 2021)

3. Analiza datelor

Raportul de evaluare (max. 20 pag., TNR12) care trebuie să conțină constatări principale, concluzii și recomandări, transmis la AO AVE Copiii pentru comentarii

6 zile de lucru (în perioada (21-31 august 2021)

4. Finalizarea Raportului

Raportul de evaluare redactat cu considerarea comentariilor de la AO AVE Copiii și CNOS

1 zi de lucru (în perioada 1-3 septembrie 2021)

5. Elaborarea Politicii de Protecție a Copilului pentru CNOS

Proiectul Politicii de protecție a copiilor transmis la AO AVE Copiii pentru comentarii

4 zile de lucru (în perioada 1-12 septembrie 2021)

6. Validarea proiectului PPC și redactarea finală

Consultarea proiectului PPC și colectarea comentariilor în cadrul unei ședințe comune;

Proiectul redactat al Politicii de protecție a copiilor transmis la AO AVE Copiii

1 zi de lucru (în perioada 20-24 septembrie 2021)

 

6. Cerințe de raportare

Consultanții vor raporta Directorului executiv al AO AVE Copiii, care va comunica în mod regulat cu aceștia și va oferi opinii și îndrumări cu privire la performanțele lor, precum și sprijinul necesar pentru atingerea obiectivelor consultanței. Directorul executiv va fi ținut la curent cu orice potențiale riscuri sau provocări legate de performanța și calitatea muncii consultanților.

Toate activitățile și rezultatele întreprinse de consultanți vor fi discutate și planificate în consultare cu AO AVE Copiii și CNOS. Consultanții vor livra fiecare componentă scrisă, indicată în capitolul precedent, în format electronic (format Word) în limba română.

7. Indicatori de performanță pentru evaluarea rezultatelor

Performanța muncii va fi evaluată pe baza următorilor indicatori:

- Finalizarea sarcinilor specificate în aceste Termene de Referință;

- Respectarea termenelor stabilite pentru livrarea produselor;

- Calitatea muncii;

- Demonstrarea unor standarde înalte de cooperare și comunicare cu AO AVE Copiii și omologii.

8. Cerințele față de candidați

  • Studii superioare în drept, sociologie, pedagogie, asistență socială;
  • Expertiză demonstrată în evaluare, cercetare, analiză;
  • Cunoștințe solide în domeniul protecției copilului, în special privind prevenirea și combaterea violenței, neglijării, exploatării și abuzului de copii;
  • Înțelegere a managementului în sport;
  • Abilități analitice și de redactare de documente.

9. Conținutul propunerii tehnice

CV (max. 2 pag.) cu indicare experienței relevante acestei consultanțe; Metodologie succintă (max. 2 pag.) cu detalii despre implementarea acestor Termene de Referință.

Atenție!!! Solicitanții care vor depune propunere în grup, vor avea grijă să asigure CV pentru fiecare membru al grupului și o singură Metodologie în care vor indica pentru fiecare membru al grupului - sarcina concretă și numărul de zile.

10. Conținutul propunerii financiare

Solicitantul va specifica în Metodologie și taxa de consultanță în lei moldovenești/ zi de lucru (brut).

11. Planul de achitare a serviciilor de consultanță

Plata va fi legată de următoarele produse finalizate satisfăcător și acceptate de către AO AVE Copiii

Proporția plății

Raportul de evaluare redactat cu considerarea comentariilor de la AO AVE Copiii și CNOS

50%

Proiectul redactat al Politicii de protecție a copiilor transmis la AO AVE Copiii

50%

AO AVE Copiii își rezervă dreptul de a reține o parte sau toată plata dacă performanța este nesatisfăcătoare, dacă lucrările/ rezultatele sunt incomplete, nu sunt livrate din cauza nerespectării termenelor.

12. Definiția aranjamentelor de supervizare

Consultanții vor lucra sub supravegherea Directorului executiv al AO AVE Copiii. Plățile vor fi efectuate după finalizarea cu succes a fiecărei sarcini, conform programului prezentat mai sus.

13. Locul de muncă și deplasări

Datorită situației pandemice și a restricțiilor de circulație, se așteaptă ca toate produsele aici indicate să fie efectuate de la distanță. Dacă condițiile de pandemie o permit, consultanții vor livra ședința de validare în regim off-line.

14. Suport oferit de AO AVE Copiii

AO AVE Copiii va comunica în mod regulat cu consultanții și va oferi sugestii și îndrumare și sprijinul necesar pentru a atinge obiectivele consultanței, ca să intervină în identificarea soluțiilor la provocări, inclusiv referitoare la performanță și calitatea muncii. AO AVE Copiii va organiza o întâlnire online cu CNOS și consultanți pentru a discuta despre metodologie și alte cerințe pentru organizarea procesului.

15. Considerații etice

Consultanții ar trebui să fie sensibili la convingeri, maniere și obiceiuri și să acționeze cu integritate și onestitate în timp ce interacționează cu participanții la evaluare.

16. Alte condiții

AO AVE Copiii susține diversitatea și incluziune în muncă și încurajează toți candidații, indiferent de gen, naționalitate, religie și etnie, inclusiv persoanele cu dizabilități, să aplice pentru a deveni parte a echipei.

AO AVE Copiii are o politică de toleranță zero în ceea ce privește conduita, inclusiv exploatarea și abuzul sexual, hărțuirea sexuală, abuzul de autoritate și discriminarea. AO AVE Copiii se angajează să promoveze securitatea și protecția tuturor copiilor. Se așteaptă ca toți candidații selectați să respecte aceste standarde și principii și, prin urmare, vor fi supuși unor verificări riguroase de referință și antecedente. Verificările de fond vor include verificarea acreditării academice și a istoricului de angajare. Candidaților selectați li se poate cere să furnizeze informații suplimentare pentru efectuarea unei verificări de fond.

Note speciale

Propunerea tehnică va fi trimisă prin e-mail la următoarea adresă office@avecopiii.md indicând la subiectul mesajului „Consultanta sport”. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 22 iulie 2021.

Transmiterea propunerii tehnice este considerată drept consimțământul solicitantului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul de selectare a consultanților. Cererile care nu acumulează scorul necesar nu vor fi reținute.

Doar candidații selectați vor fi contactați și vor trece la următoarea etapă a procesului de selecție.

Persoanele angajate în cadrul unei consultanțe nu sunt considerate „membri ai personalului”. Condițiile lor de serviciu vor fi guvernate de Contract de prestări - servicii.