AO „AVE Copiii” angajează Consultant național pentru livrarea a doua sesiuni de instruire



Termeni de Referință

Consultant național pentru livrarea a doua sesiuni de instruire cu privire la protecția copiilor de violență în activități sportive

Locație: Chișinău, Republica Moldova

Durată și termene: 2 zile de lucru în perioada 1-30 Septembrie 2021

1. Context

AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” este un ONG independent, democratic, apolitic, nereligios din Republica Moldova, fondat în 1992 cu scopul de a proteja drepturile copiilor și de a îmbunătăți viața celor mai defavorizați copii (abandonați, neînsoțiți, aflați în situații de stradă, victime ale violenței, inclusiv traficul de copii, refugiați și solicitanți de azil, adolescenți care părăsesc îngrijirea alternativă etc.) și familii. Implicarea acestor copii și tineri în sport are un impact important asupra capacității lor fizice, a bunăstării mentale și a capacităților de interacțiune socială. Pentru ca acest lucru să se întâmple, o condiție critică este securitatea activităților sportive din perspectiva violenței, inclusiv prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

Cea mai recentă și singura cercetare, realizată de federația de fotbal din Moldova, indică lipsa unor politici interne de protecție a copiilor împotriva violenței, precum și lipsa cunoștințelor și abilităților antrenorilor cu privire la identificarea semnelor de violență și gestionarea cazurilor a violenței, inclusiv a violenței sexuale împotriva copiilor în sport.

Deși sportul este dezvoltare, lipsa unui mediu sigur în ceea ce privește violența diminuează impactul acestuia asupra copiilor și tinerilor.

În acest sens, AVE Copiii a semnat un Memorandum de înțelegere cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) pentru a promova în mod proactiv drepturile copiilor din Republica Moldova de a practica sportul în condiții de siguranță și fără violențe de orice fel (fizice, psihologice, abuz sexual sau neglijare). Această inițiativă a primit sprijinul Consiliului Europei prin Proiectul Prevenirea exploatării și abuzului sexual al copiilor în domeniul sportului.

Proiectul își propune să sprijine profesioniștii sportivi din Moldova pentru a preveni abuzul sexual și violența copiilor și pentru a proteja copiii împotriva violenței în sport. În acest sens AVE Copiii va dezvolta un set de activități având ca obiectiv următoarele:

  • Creșterea gradului de conștientizare a profesioniștilor din sport și a copiilor care practică activități sportive cu privire la riscurile violenței împotriva copiilor, în special ale abuzului și exploatării sexuale a copiilor, precum și măsurilor de abordare a acestor riscuri;
  • Dezvoltarea capacităților profesioniștilor din domeniul sportului pentru a proteja copiii de violență, în special abuz și exploatare sexuală a copiilor în domeniul sportului.

În cadrul acestui proiect, AVE Copiii caută un Consultant național care să livreze două sesiuni de instruire pentru antrenori sportivi și profesori de sport despre măsuri de prevenire și combatere a violenței față de copii în cadrul activităților sportive.

2. Scopul consultanței

Consultanța are drept scop informarea a 40 de antrenori și profesori de sport despre riscurile violenței față de copii în activități sportive, în special a abuzului și exploatării sexuale în sport, precum și despre măsurile de adresare a acestor riscuri.

3. Obiectivele consultanței

Obiectivul acestei consultanțe este organizarea a două ateliere de jumătate de zi pentru câte 20 de antrenori și profesori de sport fiecare.

4. Detalii privind consultanța

Această consultanță urmează să înceapă imediat și să dureze până la 30 Septembrie 2021.

Pentru a atinge obiectivele menționate mai sus, grupul de Consultantul(a) urmează:

1) Să colaboreze îndeaproape cu AO AVE Copiii și CNOS;

2) Să coordoneze la timp produsele și termenele de limită.

 

5. Produse și termene

Sarcini

Produse

Termene

1. Elaborarea metodologiei, agendei și materialelor pentru seminare (metodologia va fi elaborată în română, iar agenda și materialele - în română și rusă)

Proiectul Metodologiei, agendei și materialelor pentru seminare, transmise la AO AVE Copiii pentru comentarii și ghidare

(metodologia va fi elaborată în română, iar agenda și materialele - în română și rusă)

0,5 zi de lucru (până la 6 august 2021)

2. Livrarea a două seminare similare, cu durată de jumătate de zi în regim off-line, inclusiv unu în limba română și altul – în limba rusă

Două seminare similare cu durată de jumătate de zi fiecare, livrate în limba română și limba rusă;

Raport scurt despre organizarea și desășurarea seminarelor cu concluzii și recomandări, transmis către AO AVE Copiii

1,5 zile de lucru (în perioada 1-30 Septembrie 2021)

 

6. Cerințe de raportare

Consultantul vor raporta Directorului executiv al AO AVE Copiii, care va comunica în mod regulat cu acesta și va oferi opinii și îndrumări cu privire la performanțe, precum și sprijinul necesar pentru atingerea obiectivelor consultanței. Directorul executiv va fi ținut la curent cu orice potențiale riscuri sau provocări legate de performanța și calitatea muncii consultantului.

Toate activitățile și rezultatele întreprinse de consultant vor fi discutate și planificate în consultare cu AO AVE Copiii și CNOS. Consultantul va livra fiecare componentă scrisă, indicată în capitolul precedent, în format electronic (format Word) în limba română.

7. Indicatori de performanță pentru evaluarea rezultatelor

Performanța muncii va fi evaluată pe baza următorilor indicatori:

- Finalizarea sarcinilor specificate în aceste Termene de Referință;

- Respectarea termenelor stabilite pentru livrarea produselor;

- Calitatea muncii;

- Demonstrarea unor standarde înalte de cooperare și comunicare cu AO AVE Copiii și omologii.

8. Cerințele față de candidați

  • Studii superioare în drept, pedagogie, asistență socială;
  • Cel puțin 5 ani de experiență demonstrată în facilitare de ateliere/ seminare, inclusiv cel puțin doi ani de experiență în protecția copilului în sport, prevenirea și abordarea abuzului și exploatării sexuale a copiilor în sport;
  • Abilități excelente de comunicare interpersonală, inclusiv experiență de facilitare a sesiunilor de instruire/ atelierelor și de prezentare a unor tematici sensibile;
  • Experiență demonstrată în facilitarea atelierelor/ sesiunilor de instruire pentru managerii sportivi și antrenori este un atu puternic;
  • Abilități excelente de comunicare, prezentare, lucru în echipă și cooperare;
  • Capacitate excelentă de a desfășura cursuri/ ateliere de lucru în limbile română și rusă;
  • Abilitatea de a motiva și modera.

9. Conținutul propunerii tehnice

CV (max. 2 pag.) cu indicare experienței relevante acestei consultanțe; Metodologie succintă (max. 1 pag.) cu detalii despre implementarea acestor Termene de Referință.

10. Conținutul propunerii financiare

Solicitantul va specifica în Metodologie și taxa de consultanță în lei moldovenești/ zi de lucru (brut).

11. Planul de achitare a serviciilor de consultanță

Plata va fi legată de următoarele produse finalizate satisfăcător și acceptate de către AO AVE Copiii

Proporția plății

Raport scurt despre organizarea și desășurarea seminarelor cu concluzii și recomandări, transmis către AO AVE Copiii

100%

AO AVE Copiii își rezervă dreptul de a reține o parte sau toată plata dacă performanța este nesatisfăcătoare, dacă lucrările/ rezultatele sunt incomplete, nu sunt livrate din cauza nerespectării termenelor.

12. Definiția aranjamentelor de supervizare

Consultantul va lucra sub supravegherea Directorului executiv al AO AVE Copiii. Plata va fi efectuată după finalizarea cu succes a fiecărei sarcini, conform programului prezentat mai sus.

13. Locul de muncă și deplasări

Datorită situației pandemice și a restricțiilor de circulație, se așteaptă ca toate produsele aici indicate să fie efectuate off-line. Dacă condițiile de pandemie nu vor permite un asemenea scenariu, consultantul va livra seminarele în regim on-line.

14. Suport oferit de AO AVE Copiii

AO AVE Copiii va comunica în mod regulat cu consultantul și va oferi sugestii și îndrumare și sprijinul necesar pentru a atinge obiectivele consultanței, ca să intervină în identificarea soluțiilor la provocări, inclusiv referitoare la performanță și calitatea muncii. AO AVE Copiii va organiza o întâlnire online cu CNOS și consultant pentru a discuta despre metodologie și alte cerințe pentru organizarea procesului.

15. Considerații etice

Consultantul ar trebui să fie sensibili la convingeri, maniere și obiceiuri și să acționeze cu integritate și onestitate în timp ce interacționează cu participanții la seminare.

16. Alte condiții

AO AVE Copiii susține diversitatea și incluziune în muncă și încurajează toți candidații, indiferent de gen, naționalitate, religie și etnie, inclusiv persoanele cu dizabilități, să aplice pentru a deveni parte a echipei.

AO AVE Copiii are o politică de toleranță zero în ceea ce privește conduita, inclusiv exploatarea și abuzul sexual, hărțuirea sexuală, abuzul de autoritate și discriminarea. AO AVE Copiii se angajează să promoveze securitatea și protecția tuturor copiilor. Se așteaptă ca toți candidații selectați să respecte aceste standarde și principii și, prin urmare, vor fi supuși unor verificări riguroase de referință și antecedente. Verificările de fond vor include verificarea acreditării academice și a istoricului de angajare. Candidaților selectați li se poate cere să furnizeze informații suplimentare pentru efectuarea unei verificări de fond.

Note speciale

Propunerea tehnică va fi trimisă prin e-mail la următoarea adresă office@avecopiii.md indicând la subiectul mesajului „Consultanta seminare sport”. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 22 iulie 2021.

Transmiterea propunerii thenice este considerată drept consimțământul solicitantului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul de selectare a consultanților. Cererile care nu acumulează scorul necesar nu vor fi reținute.

Doar candidații selectați vor fi contactați și vor trece la următoarea etapă a procesului de selecție.

Persoanele angajate în cadrul unei consultanțe nu sunt considerate „membri ai personalului”. Condițiile lor de serviciu vor fi guvernate de Contract de prestări - servicii.