Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT” anunță o competiție deschisă în vederea selectării unui expert/-e pentru analiza proiectului de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale și conexe.

Distribuie prietenilor:Natura contractului: contract de prestări servicii  

Perioada estimativă pentru realizarea sarcinii: 10 -20 decembrie 2020. Numărul maxim de zile de lucru pentru realizarea sarcinii – 8 zile

Context

Pe 9 iulie 2020, Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale și conexe. Înainte de aprobare, Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului (Comisia juridică) nu a consultat public proiectul de lege în corespundere cu prevederile legislației privind transparența decizională și ale Regulamentului Parlamentului. Consultările publice au fost organizate de Comisia juridică la 14 iulie 2020, iar majoritatea propunerile făcute de către organizațiile neguvernamentale și ale părți interesate, cu unele mici excepții, au fost respinse. La 19 august 2020, Comisia de la Veneția și OSCE /ODIHR au emis o opinie comună urgentă asupra proiectului de lege nr. 263/2020, în care vine cu mai multe recomandări de îmbunătățire a proiectului de lege 263. Totodată, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a atenționat repetat că proiectul de lege nr. 263 în versiunea actuală conține mai multe prevederi controversate și chiar periculoase pentru desfășurarea corectă și liberă a proceselor electorale. Cele mai problematice dintre acestea vizează domeniul reflectării campaniei electorale de către mass media, activitatea observatorilor și organizarea procesului electoral. Totodată, trei dintre cele șase adrese ale Curții Constituționale din 2016 au rămas nesoluționate de Parlament, lucru care a dus la menținerea mai multor nereguli din campania electorală 2020 legate de sancționarea transportării organizate a alegătorilor, a discursului de ură și instigare la discriminare, implicarea cultelor religioase în campania electorală, dar și cele privind aplicarea mecanismului de soluționare a contestațiilor și litigiilor electorale.

Analiza va fi realizată în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte 2020[i], cu suportul Fundației Est-Europene și a Guvernului Suediei.

Obiectivul concursului

Selectarea unui expert/ unei experte în domeniul legislației electorale, care va evalua proiectul de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale și a legislației conexe, va elabora propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege și le va prezenta public.

Responsabilitățile expertului/-ei:

 1. Analiza proiectului de lege 263 prin prisma respectării standardelor internaționale privind alegerile democratice și reieșind din avizul Comisiei de la Veneția din 18 august 2020, recomandările observatorilor naționali și internaționali în urma scrutinului prezidențial din 2020, constatările Curții Constituționale la validarea alegerilor prezidențiale din 2020;
 2. Va face o verificare a constituționalității amendamentelor propuse și în ce măsură acestea se conformează standardelor internaționale și bunelor practici în materie electorală ale Comisiei de la Veneția.
 3. Va identifica riscurile pe care le comportă proiectul de lege nr. 263 pentru organizarea și desfășurarea liberă și corectă a proceselor democratice;
 4. Va elabora propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege nr. 263 și le va prezenta în cadrul unor eventuale consultări publice organizate de către Comisia juridică.

Produse și servicii:

 • Raport de analiză, care va evalua într-un mod pragmatic, obiectiv riscurile proiectului de lege nr. 263, va face o verificare a constituționalității amendamentelor propuse și va formula propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege reieșind din recomandările observatorilor naționali și internaționali. Comisiei de la Veneția și constatările CC.
 • Un document cu propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege nr. 263, în formatul corespunzător Tabelului de divergențe, cu argumentări
 • Un document de max. 2-3 pagini care va prezenta sub formă de teze principalele probleme/riscuri ale PL 263 si recomandări de îmbunătățire

Cerințe înaintate candidaților/candidatelor:

 • Studii superioare în domeniul: juridic/social/științe politice/ altele aferente domeniului propus;
 • Experiență în elaborarea cercetărilor/studiilor/notelor analitice/rapoartelor, prin prisma juridică, electoral, drepturilor omului, non-discriminării etc;
 • Abilități analitice şi de documentare;
 • Abilități de planificare și respectare a termenelor limită.
 • Elaborarea unor analize anterioare în domeniul electoral vor fi considerate un avantaj.

Persoanele interesate trebuie să prezinte:

 • CV-ul actualizat, care include două referințe cu date de contact;
 • o scrisoare de intenție,
 • orice materiale relevante la care este autor/autoare (link-uri la articole scrise);
 • propunerea financiară în MDL (reieșind din numărul de zile de lucru necesare și costul unei zile de lucru).

Vă rugăm să expediați documentele solicitate până pe data de 8 decembrie 2020 la adresa electronică: [email protected]adept.md cu mențiunea ”Expert/-ă analiza CALC”. Pentru orice întrebări suplimentare, vă rugăm să scrieți la [email protected] sau sunați la numărul de telefon +373 69732489.

Doar candidații preselectați vor fi contactați.

 

[i] Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (www.alegeliber.md) este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 34 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.