Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 lansează consultări publice asupra versiunii preliminare a Pachetului solicitantului de finanțare pentru primul apel de propuneri de proiecte în cadrul programului



Versiunea preliminară a Pachetului solicitantului de finanțare pentru primul apel de propuneri (proiecte obișnuite și proiecte la scară mică) este acum publicat pentru consultare publică pe site-ul Programului Bazinul Mării Negre (https://blacksea-cbc.net/communication/news/news-2022/application-pack-first-call).

În paralel cu finalizarea procesului de programare a Programului Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027, ultimul pas fiind aprobarea Programului de către Comisia Europeană, structurile de management pregătesc deja implementarea acestuia. Astfel, a fost elaborată versiunea preliminară a Pachetului solicitantului de finanțare pentru primul apel de propuneri de proiecte, care se preconizează a fi lansat la începutul anului 2023.

Pentru perioada 2021-2027 este disponibil un buget total de 59 de milioane de euro (fonduri Interreg) pentru proiecte din domeniul cercetării și inovației, adaptării la schimbările climatice, prevenirea riscurilor de dezastre și reziliența, protecția și conservarea naturii, biodiversitate și infrastructură verde.

Cota de finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul viitoarelor proiecte va fi de 90% din fondul Interreg (Fondul European de Dezvoltare Regională, Instrumentul de Vecinătate, Cooperare pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și Instrumentul de Asistență pentru Preaderare reunite împreună) și 10% cofinanțare din partea beneficiarilor.

Alte detalii privind Programul și apelurile, informații și recomandări menite să ajute solicitanții de finanțare să pregătească conținutul propunerii de proiect, să înțeleagă criteriile de selecție a proiectelor și procedura de luare a deciziilor, pot fi găsite în documentele care se numesc generic Pachetul solicitantului de finanțare (Application Pack).

Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 solicită opinii și sugestii cum pot fi îmbunătățite documentele, astfel, participanții la consultarea publică sunt rugați să transmită comentariile și propunerile la adresa: blacksea-cbc@mdlpa.ro , până la 2 decembrie 2022.